Marile fonduri de investitii pregatesc procese impotriva bancilor, in scandalul manipularii Libor

Data publicarii: 27-07-2012 | International

Firmele BlackRock, Fidelity Investments si Vanguard Group, care administreaza impreuna active in valoare de peste sapte trilioane de dolari, evalueaza masura in care au fost afectati clientii lor de manipularea indicelui Libor si daca vor lua masuri in justitie impotriva a cel putin 12 banci care sunt cercetate pentru manipularea dobanzilor interbancare, potrivit Bloomberg.

Litigiul legat de manipularea Libor are potentialul sa fie cel mai mare set unic de dosare provenite din criza financiara, potrivit lui John Coates, profesor de drept si economie la Facultatea de Drept Harvard, din Cambridge, statul Massachusetts.

"Este ca si cum ai spune ca raportarile ratei inflatiei au fost incorecte”, a explicat Coates.

Organismele internationale de reglementare verifica mecanismul de stabilire a ratei Libor si este posibil sa acuze penal traderii bancilor care au manipulat indicele la care s-au raportat produse financiare in valoare de aproape 500 de trilioane de dolari.

Firmele care doresc sa intenteze procese vor avea de furca in a stabili suma exacta a pierderilor cauzate de masluirea ratei interbancare si care anume sunt bancile vinovate, potrivit opiniei a peste 10 avocati, directori si fosti membri ai organismelor de reglementare fiscala.

Amenda Barclays

Banca Barclays a fost amendata cu 449 de milioane de dolari, pe 27 iunie, de catre organismele de reglementare din Statele Unite ale Americii (SUA) si Marea Britanie, dupa ce a recunoscut ca a raportat rate falsificate ale ratei Libor.

Scandalul a dus la demisia directorului general al bancii, Bob Diamond.

Firmele BlackRock, care administreaza 3,56 de trillioane de dolari, Fidelity  care are 1,6 trillioane doalri si Vanguard,  cu 2,1 trillioane de dolari, sustin ca deocamdata evalueaza dimensiunea daunelor suferite de fondurile de investitii administrate.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: