Olimpiada de la Londra sau cum a ars Marea Britanie 14 mld. euro pe altarul sportului

Data publicarii: 27-07-2012 | Actualitate

Timp de aproape doua saptamani toata lumea va fi cu ochii pe Londra, unde incepand de astazi se da startul Jocurilor Olimpice. In spatele cortinei s-au rulat miliarde de euro pentru organizarea Jocurilor, bani care probabil nu vor fi niciodata recuperati in totalitate, in ciuda optimismului autoritatilor. Cu ocazia Olimpiadei de la Londra sunt asteptati 800.000 de turisti, un numar apropiat de cel estimat pentru Campionatul European de Fotbal 2012 ce a avut loc in Polonia si Ucraina in luna iunie, dar banii pe care acestia ii vor lasa la Londra sunt nimic pe langa investitiile masive de 14 mld. euro facute de Marea Britanie. Mai mult, aceasta editie a Olimpiadei este asteptata sa fie cea mai scumpa din istorie. Romania va fi reprezentata la Londra de un lot olimpic format din 103 sportivi si va castiga 11 medalii, conform unui raport al PriceWaterhouseCoopers. 

Olimpiadele sunt cele mai riscante evenimente sportive din punct de vedere fi-nanciar. Fiecare editie din 1960 pana acum a depasit bugetul initial si nu doar cu cateva procente, ci in medie cu 179%. Tarile folosesc miliarde de euro pentru stadioane si centre sportive, bani care ar putea merge spre dezvoltarea infrastructurii. Mai mult, istoria a aratat pana acum ca imensele constructii sportive vor sta mai mult goale dupa terminarea Jocurilor.

De la Jocurile din Barcelona din 1992, atunci cand bugetul a fost depasit cu 417%, se pare ca autoritatile au fost mai atente la cheltuieli. China s-a aflat cel mai aproape de bugetul initial, costurile prevazute pentru Olimpiada de la Beijing din 2008 fiind depasite cu numai 4%. Editia aceasta lucrurile se schimba pentru ca Olimpiada de la Londra este pe cale sa devina cea mai costisitoare din istorie.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: