Majoritatea germanilor cred ca pentru tara lor va fi mai bine fara euro

Data publicarii: 30-07-2012 | International

Majoritatea germanilor sunt de parere ca tara lor va fi intr-o situatie mai buna daca va renunta la euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminica, in timp ce ministrul german al economiei si-a reiterat dubiile in legatura cu mentinerea Greciei in zona euro, informeaza AFP.

Potrivit sondajului Emnid realizat pentru saptamanalul Bild am Sonntag, circa 51% dintre germani considera ca economia primei puteri economice europene va fi intr-o situatie mai buna daca ea nu va mai face parte dintre cele 17 tari ale zonei euro. Dimpotriva, 29% sunt de parere ca situatia va fi mai rea. 

Sondajul dezvaluie de asemenea ca 71% dintre germani doresc ca Grecia sa paraseasca zona euro, in cazul in care ea nu-si va onora promisiunile privind regimul de austeritate. 

La randul sau, ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a estimat, intr-un interviu acordat aceleiasi publicatii, ca 'are dubii considerabile cu privire la faptul ca Atena isi va tine promisiunile legate de reforme'. 

'Punerea in aplicare /a reformelor/ este ezitanta. Nicio administratie fiscala functionala nu a fost pusa inca in aplicare. In speta, nu exista practic niciun progres in ceea ce priveste privatizarea promisa a bunurilor publice', a declarat Roesler. 'Daca grecii nu-si vor onora obligatiile, nu vor mai avea bani. Tara va deveni insolvabila', a mai spus ministrul german. 

Roesler si Partidul sau Liber-Democrat /FDP/, membru al coalitiei aflate la putere in Germania, si-au exprimat in repetate randuri dubiile in legatura cu vointa Greciei de a duce la bun sfarsit reformele dureroase necesare pentru mentinerea acestei tari in zona euro. 

Puternic afectata de criza economica, Grecia a fost supusa unor mari presiuni in vederea punerii in aplicare a programului de reforme structurale, in schimbul unui program de ajutor financiar in valoare de mai multe miliarde de euro, acordat tarii din 2010.

Raportori ai Uniunii Europene /UE/, Bancii Centrale Europene /BCE/ si Fondului Monetar International /FMI/ se afla in prezent in Grecia, pentru a evalua progresul guvernului in desfasurarea reformelor. Raportul lor va decide daca Grecia va primi urmatoarea transa de ajutor, in valoare de 31,5 miliarde de euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: