Radu Soviani (BNS): Masurarea productivitatii in sectorul public reprezinta un demers dificil de realizat

Data publicarii: 30-07-2012 | Economie

Masurarea productivitatii este dificil de realizat in sectorul public, spre deosebire de sectorul privat, deoarece intrarile din sistem sunt in permanenta egale cu iesirile, rezultand o productivitate teoretica de nivel zero, a declarat luni Radu Soviani, expert al Biroului pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca din cadrul Blocului National Sindical (BNS), cu ocazia dezbaterii prilejuite de lansarea studiului 'Productivitatea muncii in sectorul public'.

"Realizarea acestui studiu a reprezentat o provocare pentru experti, deoarece s-a incercat o cuantificare a productivitatii inregistrate in sectorul public, educatie, sanatate si cultura. Daca analizam cifrele din perioada 2000-2010, reiese ca economia Romaniei este una atipica, alocarile de resurse pentru sectoarele mentionate crescand enorm de la un an la altul, mai ales ca urmare a cresterii inflatiei. Masurarea productivitatii in sectorul privat este mult mai usor de efectuat, pentru ca ia in calcul doar raportul dintre input-uri si output-uri", a afirmat Radu Soviani. 

Potrivit acestuia, o crestere a productivitatii din sectorul public se poate realiza doar in contextul sporirii cantitatii serviciilor prestate catre populatie, pe fondul mentinerii sau a scaderii numarului de angajati din sistem. 

"Sectorul public este cel mai mare angajator national, si - in acelasi timp - cel mai mare prestator de servicii. Totodata, sectorul public este un consumator al resurselor provenite din taxele si impozitele colectate de la populatie si mediul de afaceri", a mai spus expertul BNS. 

Studiul 'Productivitatea muncii in sectorul public" a fost realizat de o echipa de experti romani si italieni, fiind axat pe analizarea rezultatelor politicilor nationale si ale reformelor aplicate pana acum in administratia publica. De asemenea, studiul s-a concentrat pe cuantificarea efectelor concrete ale proceselor de descentralizare, rezultatele politicilor de rationalizare a cheltuielilor, eficienta managementului cheltuielilor publice etc. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: