Presiunea referendumului se muta abrupt pe Curtea Constitutionala

Data publicarii: 31-07-2012 | Politica

Premierul Victor Ponta sustine ca Guvernul va respecta decizia Curtii Constitutionale in privinta referendumului de duminica pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, dar mai multi lideri PSD cer instantei de contencios constitutional sa valideze consultarea populara (lucru care ar conduce la demiterea presedintelui) pe motiv ca, atunci cand a impus pragul de prezenta de 50%, nu a luat in calcul boicotul PDL.

“Curtea Constitutionala nu poate vota impotriva poporului roman”, sustine secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Dupa anuntarea rezultatelor finale ale referendumului de catre Biroul Electoral Central, Curtea Constitutionala trebuie sa valideze sau sa invalideze referendumul. Rezultatele partiale indica o prezenta cu cateva procente sub pragul de validare de 50% plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale (peste 9,1 mil. alegatori). Daca rezultatele finale se mentin sub acest prag, referendumul este invalidat, iar Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, potrivit legii referendumului.

Pentru Dragnea si alti lideri PSD, Curtea trebuie sa interpreteze insa rezultatele pentru ca, atunci cand a impus pragul de prezenta (pragul a fost impus in lege in urma unei decizii a Curtii Constitutionale) nu a luat in calcul boicotarea referendumului de catre democrat liberali.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: