Romania incepe sa ramburseze imprumutul de la FMI. Prima plata, pe 6 august

Data publicarii: 31-07-2012 | Finante-Banci

Dupa referendum, economia Romaniei trebuie sa treaca pe primul loc. Delegatia Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si a Bancii Mondiale (BM) vine in Romania pentru doua saptamani, pentru cea de-a sasea misiune de evaluare.

Luna august este una foarte importanta pentru Romania. Delegatia FMI se va afla la Bucuresti pentru cea de-a sasea misiune de evaluare, dar tot in aceasta luna, Romania va incepe sa ramburseze imprumutul luat de la Fondul Monetar International (FMI).

Anul acesta, Romania trebuie sa ramburseze FMI circa 1,8 miliarde de euro. Prima plata a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 si va fi in suma de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST). La cotatia DST din 27 iulie, suma pe care Romania va trebui sa o plateasca este de 650 milioane de euro.

Urmatoarele plati sunt programate pentru lunile noiembrie si decembrie. Banii imprumutati de la Comisia Europeana trebuie restituiti incepand cu anul 2015

BNR va rambursa imprumutul FMI din rezerve, ceea ce nu va afecta bugetul de stat, dar reduce pozitia valutara a Romaniei, din acest motiv fiind necesara cresterea absorbtiei fondurilor europene.

"Platile catre FMI se fac in principal de catre BNR. La rezerve de peste 30 miliarde de euro, nu poti sa iti pui problema daca ai sau nu bani sa platesti datoria. Important este insa sa crestem rezervele in anii urmatori pentru a nu avea probleme”, a declarat, pentru TVRinfo.ro, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.

Acordul cu FMI este un factor important pentru directia in care se indreapta economia, potrivit analistilor. Acestia apreciaza ca discutiiile din timpul vizitei se vor concentra in zona obiectivelor pe care Guvernul le-a avut si la nivelul reformelor structurale unde se va discuta in principal de reformele din companiile de stat.

"Este absolut esential sa incercam sa canalizam toate resursele externe pentru a atrage bani in rezerve. Deocamdata stam foarte prost la absorbtia de fonduri europene, insa speram ca situatia se va imbunatati in perioada urmatoare. In meterie de companii de stat suntem in mare intarziere si trebuie sa recuperam”, a mai adaugat Ionut Dumitru.

Masuri pentru stimularea cresterii economice

Gradul redus de absorbtie a fondurilor europene este una din principalele probleme invocate de analisti si investitori.

Potrivit Melaniei Hancila, economist-sef al Volksbank, Guvernul Romaniei ar trebui sa se concentreze in perioada urmatoare pe stimularea cresterii economice, si pe cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

"Guvernul sa se concentreze pe stimularea cresterii economice, care se poate face doar prin injectarea in economie a capitalului ieftin. Sa incurajeze investitiile si consumul. Trebuie sa facem in asa fel incat sa recastigam increderea investitorilor straini, iar acest lucru trebuie inceput cat mai repede si sa nu mai deterioram asteptarile fata de Romania”, a spus Hancila.

Ea a mai precizat ca sunt necesare masuri radicale care sa imbunatateasca absorbtia fondurilor europene.

In ce directie merge cursul valutar

Potrivit analistilor, presiunea pe curs din ultima perioada s-a mai redus, insa directia monedei nationale depinde de masurile pe care Guvernul le va adopta in perioada urmatoare.

Melania Hancila, estimeaza un curs in jur de 4,5 lei/euro la finele anului.

"Factorul extern este in continuare negativ, iar in ultma perioada, factorii externi au fost afectati de cei locali. Sa speram ca factorul intern isi va estompa impactul asupra cursului. O stabilitate in sectorul politic va fi benefica”, a explicat Ionut Dumitru.

Potrivit acestuia, cursul nu va reveni prea repede sub 4,5. "Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla daca tensiunile politice vor continua”, a subliniat economistul sef al Raiffeisen.

Astazi, moneda nationala a avut o revenire puternica, pana la 4,5558 lei/euro, minimul ultimelor doua saptamani.

"Desi leul ar putea sa mai castige teren, acest lucru va fi probabil pe termen scurt, in conditiile in care tensiunile politic ear putea sa creasca din nou”, a explicat intr-o nota transmisa clientilor, Vlad Muscalu, senior analist in cadrul ING Bank. 

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: