Inflatia in zona euro s-a mentinut la 2,4% in luna iulie

Data publicarii: 31-07-2012 | Finante-Banci

Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la nivelul de 2,4% in luna iulie 2012, acelasi nivel inregistrat si in luna iunie 2012, conform unei estimari preliminare publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este pentru a 20-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de doua procente. 

Cifra comunicata de Eurostat este una rapida si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 16 august o a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele. 

Rata anuala a inflatiei in luna iunie 2012 a urcat in Uniunea Europeana la 2,6% (de la 2,5% in mai) si s-a mentinut stabila in zona euro, la 2,4%. In luna iunie 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,6%), Estonia si Malta (ambele cu 4,4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%), Grecia (1%) si Bulgaria (1,6%). Romania se situeaza atat sub media din UE cat si sub media din zona euro cu o rata anuala a inflatiei de 2,2%, potrivit Eurostat.

Sursa: AGERPRES