4 miliarde de euro pentru agricultori

Data publicarii: 31-07-2012 | Finante-Banci

"Cealalta Romanie”, cea rurala, unde sunt circa 45% dintre romani, nu este nici pe departe saraca. Desigur, oamenii nu o duc grozav in satul romanesc, insa paradoxul este ca stau pe o mina de aur pe care nu stiu cum sa puna mana. Uniunea Europeana are nu mai putin de 4 miliarde de euro pentru Agricultura, bani care ar trebui cheltuiti in 18 luni. 

Imaginati-va urmatoarea scena: 8 miliarde de euro pe care ni-i flutura pe la nas Europa bogata. Pare sa spuna: "Spuneati ca aveti mare nevoie de acesti bani, noi vi-i dam, luati-i”, insa romanul nu intinde mana sa-i ia. Mai mult, se intoarce cu spatele la Europa cea generoasa si ramane cu saracia lui. Iar asta nu pentru ca nu ar vrea acei bani, ci pentru ca Europa i-a facut oferta intr-o limba pe care nu o cunoaste: aceea a proiectelor documentate, bine scrise, corecte. Și nepurtatoare de comisioane. Atat vrea Europa: un business plan. 

Nu sunt deloc putini cei care si-au inceput afaceri sau care le-au dezvoltat pe cele vechi cu ajutorul banilor europeni. De exemplu, toti marii producatori agricoli din Romania aplica in fiecare an pentru diverse finantari. Omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu a realizat investitii de zeci de milioane de euro pe bani europeni. A modernizat fabrica de produse lactate din Vaslui, a retehnologizat o fabrica de paine din Barlad, a modernizat fabrica de ulei din localitate si a construit de la zero o fabrica de biodiesel. Mai mult decat atat, primeste diverse subventii pentru culturile pe care le infiinteaza in fiecare an. Si nu sunt putine, avand in vedere faptul ca Adrian Porumboiu administreaza circa 50.000 de hectare. 

"Nu as putea sa fac un total al fondurilor europene pe care le-am accesat si le‑am primit de-a lungul timpului, dar cred ca sunt de ordinul milioanelor de euro, chiar zecilor de milioane”, spune omul de afaceri care a ridicat un adevarat imperiu cu activitati in agricultura si industrie alimentara in Vaslui si in judetele invecinate. Pentru el e relativ simplu: o firma de consultanta cu care lucreaza face proiectele si le depune, iar totul merge ca pe roate. 

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: