Tanasescu: Riscul cel mai mare al unei TVA de 9% este o scadere dramatica a veniturilor la buget

Data publicarii: 01-08-2012 | Economie

Riscul cel mai mare al introducerii unei Taxe pe Valoarea Adaugata (TVA) de 9% pentru alimentele de baza este 'o scadere dramatica a veniturilor la buget din acest segment de activitate', a declarat marti la RFI reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International /FMI/, Mihai Tanasescu, care va prelua de la 1 august functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii /BEI/.

Introducerea unei Taxe pe Valoarea Adaugata (TVA) de 9% pentru alimentele de baza ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu si a preturilor, a avertizat Tanasescu. 

'Teoretic, impactul (unei TVA de 9% la alimentele de baza-n.r.) ar trebui sa conduca la o scadere a pretului, la o reducere a evaziunii fiscale, dar vedeti, nu intotdeauna teoria este egala cu practica. Este foarte greu de anticipat comportamentul celor care lucreaza in acest domeniu si cum vor folosi acest lucru', a spus Tanasescu. 

El a precizat ca 'o tentativa de acest gen nu poate sa conduca decat, poate, la o diminuare de evaziune fiscala, nu atat de mult la o diminuare a pretului la anumite produse alimentare'. 

'Riscul cel mai mare este o scadere dramatica a veniturilor la buget din acest segment de activitate. In acelasi timp, exista si efectul pozitiv, in sensul ca s-ar putea consuma mai mult, s-ar putea strange mai multi bani la buget. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim foarte atenti ca aplicarea unei cote reduse de TVA trebuie sa aiba o implementare foarte buna a modului in care se face controlul asupra felului in care se aplica acest lucru. Ar fi neplacut sa aplici o asemenea metoda, sa vezi ca preturile nu scad, ca evaziunea continua si, de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget. Este un scenariu care s-a intamplat in foarte multe alte tari, in cazul in care controlul nu este foarte bine concentrat pe acest lucru', a spus Tanasescu. 

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, la Ministerul Agriculturii, ca sustine aplicarea unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013. 

"Sustin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicatiile bugetare, a unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% sa fie retinuta pentru buget si 15% sa fie rambursata producatorului. Este un program fundamental si ne dorim ca efectele de scadere a preturilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale si de sprijin a producatorilor autohtoni, sa fie pozitive in 2013", a afirmat Victor Ponta, la o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: