Efervescenta pe bursa de energie dupa denuntarea contractelor hidro: Intr-o singura luna s-a tranzactionat jumatate din energia vanduta in primul semestru

Data publicarii: 01-08-2012 | Bursa

Pierderea accesului direct la cea mai ieftina energie din tara, cea produsa de Hidroelectrica, i-a obligat pe cativa dintre cei care s-au gasit in aceasta situatie sa iasa pe bursa de energie OPCOM. Mai mult, odata curatata de aceste contracte directe, Hidroelectrica a reusit sa iasa la randul ei in rnigul bursei de energie, companiile luptandu-se pentru energia ieftina scoasa la licitatie. Odata cu Hidroelectrica, la tranzactionare a venit si cel mai nou producator de energie format in Romania prin fuziunea celor mai mari termocentrale locale: Complexul Energetic Oltenia.

Toate aceste premiere au avut loc in luna care tocmai s-a incheiat, iulie devenind astfel cea mai efervescenta perioada de tranzactionare pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM de la inceputul acestui an.

In total, potrivit calculelor facute de ZF doar pe baza tranzactiilor incheiate pe platforma contractelor bilaterale (PCCB - locul unde se fac contracte pe termen lung cu energie gazduita de OPCOM) in luna iulie s-au tranzactionat circa 0,9 TWh de energie in contextul in care in toata perioada ianuarie-iunie s-au incheiat contracte cu o cantitate de energie de 1,44 TWh. Astfel, numai luna trecuta, pe o singura platforma a bursei de energie OPCOM a fost tranzactionata energie de circa 45 de milioane de euro care reprezinta aproape 1,6% din con-sumul de energie din 2011. Reprezentantii bursei de energie OPCOM nu au comentat evolutia tranzactiilor cu energie din luna iulie pana la inchiderea editiei.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: