Andrei Marga: Vizita Papei Benedict al XVI-lea in Romania va avea loc 'cat de curand'

Data publicarii: 02-08-2012 | Diverse

Ministerul Afacerilor Externe pregateste vizita Papei Benedict al XVI-lea in Romania, care va avea loc "cat de curand" tinand cont de durata proiectarii unei astfel de vizite, a anuntat, miercuri, seful diplomatiei romane, Andrei Marga.

El a precizat ca in septembrie va efectua o vizita la Vatican pentru a discuta despre vizita Papei in Romania. 

"Atunci cand, in 1999, la invitatia presedintilor Ion Iliescu si Emil Constantinescu si a Prea Fericitului Teoctist, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat tara noastra, gazdele au primit promisiunea revenirii Suveranului Pontif in Romania. Revenirea va avea loc cat de curand, la o data ce se va stabili tinand seama de conditiile proiectarii si realizarii unei vizite papale. Ne bucuram sa constatam ca invitatiile corespunzatoare sunt transmise si ca vom putea initia in curand, la Roma, discutiile privind efectuarea vizitei Suveranului Pontif in Romania", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Andrei Marga. 

Ministrul de Externe a aratat ca "vizita Papei Benedict al XVI-lea onoreaza superlativ orice tara si este un moment de istorie", acesta fiind "una dintre cele mai mari personalitati teologice si culturale ale timpului nostru". Marga a adaugat ca vizita Papei Benedict al XVI-lea in Romania reprezinta "un prilej de satisfactie extraordinara si de mandrie". 

El a afirmat ca, intre timp, partea romana va incerca sa rezolve impreuna cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti "temele sensibile", printre care a enumerat lucrarile la "Cathedral Plaza" si retrocedarea bunurilor apartinand Bisericii Greco-Catolice. 

In plus, Marga a subliniat ca Executivul coopereaza cu bisericile din Romania "la dezvoltarea invatamantului teologic depasind restrictiile impuse de Legea educatiei nationale in 2011". "Suntem multumiti sa avansam spre elaborarea Acordului general de cooperare Romania - Sfantul Scaun, lucram la infiintarea unei catedre de studii romanesti la Pontificio Instituto Orientale (PIO) din Roma si la finalizarea acordului de cooperare dintre Universitatea Bucuresti si Universitatea Pontificala Laterana", a afirmat ministrul. 

Marga a mentionat ca Romania si Vatican au "pozitii convergente in promovarea libertatii religioase, apararea demnitatii umane si a vietii, a valorilor morale ferme" si ca Sfantul Scaun s-a pronuntat in favoarea integrarii romanilor imigranti in societatile occidentale, indeosebi in societatea italiana.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: