Google, indicatorul inedit al bancilor centrale pentru a determina tendintele din economie

Data publicarii: 03-08-2012 | IT&C

Bancile centrale au inceput sa urmareasca un "indicator economic" inedit, analizand cautarile populatiei pe Google pentru a determina evolutia cererii de consum in paralel cu statisticile oficiale, transmite Bloomberg.

Banca centrala din Israel analizeaza numarul de cautari pe Google, de cuvinte cheie, raportate aproape instantaneu de motorul de cautare, vizand orice produs si serviciu din economie, de la cursuri de gimnastica aerobica la frigidere, pentru a evalua cererea, pe sectoare economice, inaintea publicarii buletinelor statistice.

    Rezerva Federala a Statelor Unite si bancile centrale din Marea Britanie, Italia, Spania si Chile realizeaza studii pentru a determina daca trendurile cautarilor pe internet corespund trendurilor din economie.

    Bancile centrale spera sa reuseasca astfel sa reactioneze mai repede la evolutiile economice prin instrumente de politica monetara, prevenind franari, recesiuni si "boom-uri" insotite de inflatie, sau incurajand reveniri in diverse sectoare, potrivit lui Erik Brynjolfsson, membru al Consiliului Academic de la Rezerva Federala din Boston.

   "Ideea" a plecat insa tot din Silicon Valley, chiar de la Google. Hal Varian, economistul sef al companiei, si-a dat seama ca analizarea cautarilor pe internet poate conduce la anticiparea evolutiilor indicate de datele economice traditionale, raportate cu intarziere. Varian a realizat in aprilie 2009 un raport in care demonstreaza cum datele raportate de serviciul Google Trends privind volumul cautarilor pe diverse cuvinte cheie poate imbunatati estimarile pentru vanzarile auto si de locuinte si comertul retail din Statele Unite.

Integral in Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: