Isarescu: Exista date suficiente care justifica o prognoza diminuata in privinta cresterii economice

Data publicarii: 03-08-2012 | Economie

Suprapunerea evenimentelor internationale cu tensiunile politice interne dus la iesiri de capital din Romania, potrivit guverantorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

O parte din titlurile de stat romanesti aflate in posesia nerezidentilor, a fost vanduta, ca urmare a suprapunerii crizei europene cu tensiunile politice interne, potrivit guvernatorului BNR.

"Miscarea a fost de proportii pentru economia Romaniei, (cateva miliarde de lei), si influenteaza piata valutara si cotatiile leului. O clarificare a situatiei politice interne ar ajuta foarte mult si ar mari increderea investitorilor”, a declarat Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Mugur Isarescu a mai precizat totodata ca exista date suficiente care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in privinta cresterii economice, iar mentinerea angajamentelor facute in fata FMI, CE si BM este cruciala.

Mai mult, potrivit acestuia, se observa o inclinatie mai scazuta pentru reinnoirea liniilor de credit ale unor banci comerciale, lucru care aduce probleme in finantarea deficitului de cont curent.

"Am fi fost fericiti, de exemplu, daca iesirile de capital erau contrabalansate de intrari mai mari de fonduri europene, dar iesirile de capital au fost contrabalansate prin interventiile specifice ale Bancii Nationale. Nu intrevedem acoperirea iesirilor de capital din rezervele aflate la indemana BNR”, a precizat guverantorul.

El a mai spus totodata ca nu intrevede, in saptamanile urmatoare, o calmare a situatiei din tarile europene.

Fructificarea eficenta a rezervei a devenit din ce in ce mai dificila

Guvernatorul BNR a precizat astazi ca fructificarea eficenta a rezervei a devenit din ce in ce mai dificila.

"Exista conturi ale BNR unde fructificarea este zero sau este chiar negativa. Cu alte cuvinte, de la problema cursului ne indreptam la problema costurilor. ”, a spus Isarescu.

Potrivit analistilor ING Bank, Banca Nationala a cheltuit luna trecuta putin peste un miliard de euro pentru sustinerea leului, insa informatia a fost infirmata de guvernator, fara a oferi insa cifra reala.

"In conditii de volatilitate, cursul trebuie sa isi faca datoria, de aceea pastram un curs flotant. BNR nu comenteaza nivelul de curs si nu certifica nivelul de interventie. Pana acum cursul de schimb si-a facut datoria, pentru ca ne-a permis sa mentinem o anumita stabilitate", a spus Isarescu.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: