BERD imprumuta 33,2 milioane lei pentru un proiect finantat din fonduri UE

Data publicarii: 03-08-2012 | Finante-Banci

Satu Mare, un alt judet din Romania va beneficia de modernizarea serviciilor de apa si canalizare co-finantate din Fondul de Coeziune ale Uniunii Europene si de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).  

BERD acorda un imprumut pe o perioada de 15 ani in valoare de 33,2 milioane lei (7,8 milioane euro) companiei de utilitati publice de furnizare a apei si de canalizare din judetul Satu Mare, Apaserv Satu Mare, pentru a co-finanta un program regional de investitii in valoare totala de 124,4 milioane euro, aprobat de catre Uniunea Europeana, care include substantial fonduri nerambursabile de la UE.  

Modernizarea retelei va reduce pierderile de apa, va optimiza costurile si va aduce serviciile companiei in conformitate cu directivele de mediu ale Uniunii Europene. 

« BERD urmareste imbunatatirea infrastructurii urbane, in special a infrastructurii de apa din Romania precum si sprijinirea tarii in absoarbtia fondurilor UE. Acest imprumut va permite companiei sa modernizeze infrastructura de  apa si de canalizare in sapte aglomerari urbane din judetul Satu Mare », a declarat Jean-Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu. 

« Acesta este un proiect foarte important pentru judetul Satu Mare. Nu mai putin de 15 mii de oameni vor fi conectati la sistemul centralizat de apa. Ca urmare a acestei modernizari, jumatate din cei 390 000 de locuitori ai judetului vor beneficia de servicii imbunatatite de aprovizionare cu apa si de canalizare », a declarat Ioan Leitner, Director al companiei de utilitati publice Apaserv.  

 Imprumutul face parte din Programul-Cadru initiat  de BERD pentru cofinantarea sectorului de apa din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene (R2CF). Compania de utilitati din Satu Mare este cea de a treisprezecea companie din Romania care va moderniza serviciile de alimentare cu apa si de canalizare prin intermediul acestui program-cadru. Pana in prezent, Banca a investit 200 milioane euro si a mobilizat peste 1 miliard de euro in facilitatile de apa si canalizare din Romania. De la inceputurile operatiunilor in Romania, BERD a investit aproape 6 miliarde euro in peste 315 proiecte.  

Ultimele stiri pe BankNews.ro: