Ziua in care Romania va plati prima rata din cea mai mare datorie din istorie

Data publicarii: 03-08-2012 | Finante-Banci

Prima rata din creditul de aproape 20 de miliarde de euro, cel mai mare imprumut contractat de Romania vreodata, va fi platita luni, 6 august, si echivaleaza cu peste 670 de milioane de euro, sau cu peste 3,09 miliarde de lei. Rata este aferenta creditului acordat de Fondul Monetar International (FMI) ca parte a schemei de imprumut FMI + UE + Banca Mondiala + BERD, aprobata in 2009.

Pana la sfarsitul anului, Romania va trebui sa returneze Fondului Monetar International (FMI)  peste 1,7 miliarde de euro, sau echivalentul a peste 1,45 miliarde de "drepturi speciale de tragere" (DST, moneda de cont cu care lucreaza FMI). Inceperea platii datoriei contractate in 2009 va constitui o presiune in plus asupra cursului valutar. Leul se depreciaza, de obicei, in preajma datelor de plata a unor rate mari.

Dupa relaxarea din urma zilei referendumului, leul a reinceput sa se deprecieze cu cate 2 bani in ultimele 2 zile, trecand din nou, joi, peste 4,60 lei/euro. Pana acum, Romania a platit doar dobanzile periodice la imprumutul de 12,95 de miliarde de euro acordat de FMI. Rate similare cu cea care va fi platita luni, de 670 milioane de euro (546,25 de milioane DST), urmeaza sa fie virate catre FMI la fiecare 3 luni, pana la rambursarea integrala a creditului, in 2015.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: