Guvernatorul BNR: Tensiunile interne s-au vazut in mod cert asupra evolutiei leului

Data publicarii: 06-08-2012 | Finante-Banci

Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a avut astazi o iesire dura la adresa politicienilor din Romania, care, prin tensiunile politice create, au pus presiune pe leu dar si pe economie. "Cine nu gaseste solutii sa plece acasa, sa nu ne scoata pe noi din casa”, a declarat Mugur Isarescu .

Trimestrul al doilea al acestui an a adus o decuplare a monedei nationale de restul monedelor din regiune, in conditiile in care, din luna aprilie, a aparut o viziune mai pesimista privind evolutia leului si a sistemului bancar.

"Leul este primul care, prin variatiile sale, simte tensiunile. Atentie insa ca in spatele lui stau ascunse costurile de finantare, iar impactul este mult mai grav”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Potrivit acestuia,instabilitatea politica din ultima perioada se vede pe evolutia cursului de schimb.

"La cate lucruri s-au intamplat in Romania, aproape as spune ca leul a fost rezonabil. Se vede pe curs instabilitatea politica din ultima vreme. Politicienii trebuie sa se aseze la masa sa gaseasca solutii. Cine nu gaseste solutii sa plece acasa, sa nu ne scoata pe noi din casa”, a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat raportul asupra inflatiei.

In intervalul aprilie-iunie, moneda nationala si-a amplificat deprecierea acumulata fata de euro (2,1% in termeni nominali si cu 1,9% in termeni reali); o slabire si mai accentuata a consemnat leul in raport cu dolarul (7% in termeni nominali si cu 6,9% in termeni reali), in conditiile intaririi semnificative a acestuia pe pietele financiare internationale, potrivit datelor BNR.

Si din perspectiva variatiei anuale medii a cursului de schimb consemnate in trimestrul doi, moneda nationala si-a marit deprecierea nominala atat fata de euro cat si, mai ales, in raport cu dolarul, valoarea sa scazand si in termeni reali fata de ambele monede.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: