ANAR: Debitul Dunarii, in scadere si sub media multianuala a lunii august

Data publicarii: 07-08-2012 | Mediu

Cotele apelor Dunarii vor continua sa fie in scadere, pana la valoarea de 3.700 mc/s, cu 600 mc sub media multianuala a lunii august, in timp ce nivelurile raurilor sunt, in general, stationare, potrivit datelor publicate, luni, de Administratia Nationala 'Apele Romane' /ANAR/.

Debitul Dunarii la intrarea in tara (pe sectiunea Bazias), in intervalul 5-6 august, a fost in scadere, avand valoarea de 3.800 mc/s, sub media multianuala a lunii august (4.300 mc/s). 

In aval de Portile de Fier, debitele au fost in scadere pe sectorul Gruia-Braila, in crestere pe sectorul Galati-Isaccea si stationare la Tulcea. Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere, respectiv de 3.700 mc/s. 

Tot o scadere a debitelor Dunarii se va semnala in aval de Portile de Fier, pe sectorul Gruia-Galati, stationare la Isaccea si in crestere usoara la Tulcea. 

In ceea ce priveste situatia hidrologica de pe rauri, hidrologii precizeaza faptul ca debitele au fost, in general, stationare, exceptand raurile Crasna, Barcau, Crisuri, Aries, cursurile mijlocii si inferioare ale Somesului si Muresului, unde au fost in scadere usoara. 

Fenomenul de 'sec' se inregistreaza pe unele rauri din bazinul inferior al Oltului (Cungrea Mica, Cungrea Mare, Mamu, Beica, Teslui), Susita - sector aval Straoane, confluenta rau Siret (judetul Vrancea), Cracau - sector Slobozia (judetul Neamt), Putna - intre comuna Bolatesti, sat Purcelesti si comuna Vanatori, sat Mircesti (judetul Vrancea) si pe unele rauri din bazinele Barladului si Prutului. 

Debitele se situeaza sub mediile multianuale lunare, cu coeficienti moduli cuprinsi intre 20-70% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20% din normalele lunare) pe Barlad, Rm. Sarat, unele rauri din bazinele hidrografice Somes (Lonea, Fizes, Cavnic) si Mures (Feernic, Visa, Secas, Sebes), unii afluenti ai Crisului Alb (Banesti, Sighisoara), Crisului Negru (Holod, Teuz), Prutului (Jijia) si Oltului inferior si mai mari (70%-90%) pe Jiu. 

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub Cotele de Atentie. 

Debitele vor fi stationare, exceptand cursurile inferioare ale Somesului si Muresului, unde vor fi in scadere usoara, iar, izolat, sunt posibile mici cresteri de niveluri si debite pe unele rauri din zonele de munte din cauza averselor prognozate.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: