Western Union le recomanda consumatorilor sa fie precauti cand vor sa achizitioneze produse la preturi de chilipir de pe internet

Data publicarii: 08-08-2012 | Finante-Banci

Western Union le recomanda consumatorilor sa fie foarte precauti in cazul in care se decid sa achizitioneze sau sa liciteze pentru bunuri la preturi de chilipir gasite pe internet. De cele mai multe ori, ofertele prea avantajoase ca sa fie reale ascund mecanisme de fraudare prin care victimele sunt atrase in cursa. 

Unul din cazurile cele mai frecvente care se inscriu sub acest tipar este oferta de laptopuri performante la preturi foarte mici. Oferta este postata de fraudatori pe site-uri de vanzari sau licitatii de bunuri pe internet. Dupa ce potentialul cumparator isi exprima interesul pentru produs, presupusul vanzator ii cere plata unui avans sau a pretului integral al produsului, suma trebuind sa fie transferata printr-un serviciu de transfer de bani, cum ar fi Western Union. De cele mai multe ori, vanzatorul poate fi contactat doar prin e-mail, acesta pretextand ca locuieste in strainatate. Ca sa nu trezeasca suspiciunea cumparatorului, fraudatorul ii sugereaza sa trimita banii pe numele unei rude, solicitandu-i, totodata, datele tranzactiei ca dovada. Dupa ce fraudatorul primeste detaliile tranzactiei de la victima, acesta ridica banii, folosind un document de identitate fals si dispare.  

 "Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retina cei care folosesc serviciile de transfer de bani este sa nu dezvaluie niciodata detaliile unei tranzactii unei persoane pe care nu o cunosc sau in care nu au totala incredere”, a declarat Daniela Budurea, Country Director Western Union Romania si Bulgaria.

Cea mai buna metoda de prevenire a fraudelor ramane buna informare a consumatorului. Chiar daca exista numeroase scheme de frauda, in multe dintre ele se folosesc elemente comune care pot trage un semnal de alarma de care potentialele victime e bine sa tina cont inainte de a trimite banii:

  • Nu folositi serviciul de transfer de bani pentru a plati achizitii de pe internet.
  • Nu trimiteti niciodata bani unui necunoscut printr-un serviciu de transfer de bani.
  • Fiti intotdeauna precaut cand vi se solicita orice tip de plata in avans in cazul ofertelor pe internet.
  • Asigurati-va ca oferta este reala. 

Fiti precaut atunci cand discutati cu persoane care pretind ca locuiesc in alta tara sau sunt plecati din tara in interes de afaceri. Fraudatorii folosesc adeseori aceasta scuza pentru a evita o intalnire fata in fata. Fiti precaut si daca ofertantul doreste sa discute doar prin e-mail cu dumneavoastra.

Verificati daca site-ul pe care ati gasit oferta asigura garantii pentru livrarea produsului.

Western Union ofera consumatorilor servicii de incredere pentru a trimite bani familiei sau prietenilor. Este important de retinut ca un transfer de bani poate fi ridicat intr-o perioada scurta de timp de la trimitere - chiar in cateva minute - iar, dupa ce suma a fost ridicata, expeditorii nu mai pot anula transferul sau obtine banii inapoi de la Western Union, chiar daca transferul a fost rezultatul unei fraude. 

 Campania Western Union de prevenire a fraudelor se deruleaza in perioada august - septembrie 2012  si isi propune sa atraga atentia consumatorilor asupra mecanismelor folosite de fraudatori pentru a-si insela victimele, precum si asupra principalelor semnale de alarma de care trebuie tinut cont pentru a efectua un transfer de bani in siguranta. Sase dintre cele mai des intalnite scenarii folosite de catre fraudatori, ilustrate de catre caricaturistul Ion Barbu, explica consumatorilor la ce trebuie sa fie atenti pentru a evita sa devina victime ale escrocilor.  

 Campania de informare pentru prevenirea fraudelor se va desfasura in Romania si Bulgaria. Informatiile referitoare la situatiile de frauda pot fi accesate si pe www.transferdebani.ro/antifrauda.html