DNA a trimis in judecata cinci persoane acuzate de o frauda cu fonduri SAPARD de 6 milioane lei

Data publicarii: 10-08-2012 | Diverse

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au trimis in judecata cinci persoane acuzate de o frauda cu fonduri SAPARD in valoare de peste 6 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Gabriela Ciuburciu, actionar majoritar si director general al SC Vascar SA Vaslui, Cristian Stefan Mihaescu, reprezentant legal al mai multor societati comerciale, Dan Eugen Dorneanu, Iuliu Cepoi, actionar si fost director comercial al SC Vascar SA, actionar unic la SC Plastics SRL Vaslui, Mircea Moraru, fost angajat al SC Plastics SRL, acuzati de savarsirea infractiunilor de luare de mita, folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, inselaciune in conventii, spalare de bani. 

Procurorii DNA sustin ca, in cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comerciala cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD in vederea punerii in practica a unui proiect ce vizeaza modernizarea unei fabricii de produse din carne. 

In acest context, in perioada noiembrie - decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, in calitate de asociat si director general al SC Vascar SA si responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentantilor unei societati comerciale din Italia sa mareasca pretul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% si sa-i remita acest procent cu titlu de mita pentru ca, in cadrul procedurii de selectie a ofertelor, sa atribuie acestei firme contractul de achizitie a liniei de fabricare. 

Din suma pretinsa, in lunile iunie - septembrie 2006, ea a primit 175.600 euro, in mai multe transe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu si 98.100 de euro in contul bancar al unei societati comerciale controlate de inculpata. 

De asemenea, ea a pretins si primit de la reprezentantii unei alte societati comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui si a incheia contractul de achizitie a unor utilaje pentru tratament termic. 

Pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume si pentru a-i ascunde adevarata provenienta, Gabriela Ciuburciu a intocmit mai multe documente reprezentand pretinse contracte si alte documente justificative, incheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achizitii. 

De asemenea, pentru a obtine in mod injust suma totala de 4.525.551 lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuarii platilor) provenita din fonduri SAPARD si din bugetul national, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) mai multe documente si declaratii false si inexacte de natura sa creeze aparenta de legalitate a platilor efectuate in cadrul proiectului (oferte false, declaratii pe propria raspundere, contracte, etc.). 

In acest context, Gabriela Ciuburciu a fost ajutata de Cristian Stefan Mihaescu, care i-a pus la dispozitie mai multe oferte false in cadrul procedurilor de achizitie derulate in cadrul proiectului, precum si de Dan Eugen Dorneanu, care a contribuit la intocmirea si prezentarea unor documente care atestau aspecte neconforme realitatii, ajutand-o totodata pe inculpata sa ascunda provenienta unor sume de bani si sa primeasca, in numerar, doua transe totalizand 77.500 euro din suma solicitata cu titlu de mita. 

De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect, Iuliu Cepoi si Mircea Moraru au ajutat-o pe Gabriela Ciuburciu sa prezinte la APDRP documente si declaratii false (oferte, contracte, facturi, situatii de lucrari), care atestau in mod nereal ca firma lui Iuliu Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrari de constructii si instalatii. 

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 6.006.298 lei, reprezentand valoarea intregii finantari nerambursabile acordate SC Vascar SA. 

In vederea recuperarii aceste pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand Gabrielei Ciuburciu. 

Pe 2 iulie, procurorii anticoruptie au retinut-o pe Gabriela Ciuburciu pentru 24 de ore, iar la data de 3 iulie, Tribunalul Iasi a luat fata de inculpata masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile. 

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: