BNR actioneaza toate parghiile pentru a tine cursul jos. Vezi ce strategie adopta

Data publicarii: 14-08-2012 | Finante-Banci

 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) actioneaza pe toate fronturile pentru a stabiliza leul si piata interbancara, una din masuri fiind plafonarea la niveluri din ce in ce mai mici a sumelor oferite bancilor prin licitatiile Repo. Strategia bancii centrale se pare ca are efecte bune pentru leu in raport cu euro, insa ea se poate intoarce impotriva economiei prin cresterea dobanzilor la lei.

Astazi, BNR a plafonat la doar 5 miliarde lei lichiditatea oferita pentru o saptamana bancilor comerciale, suma fiind in scadere de la nivelul de saptamana trecuta.

De la 12 la 5 miliarde


In urma cu o saptamana, BNR a surprins piata plafonand pentru prima oara sumele de la licitatiile Repo la 6 miliarde lei, in conditiile in care in acea zi expirau imprumuturi de 12 miliarde lei.

De atunci si pana acum, aceasta taiere de lichiditate s-a resimtit in piata interbancara prin cresterea dobanzilor la lei si scaderea cursului euro. Pe de-o parte, bancile cu nevoi de lichiditate au fost impinse sa plateasca dobanzi mai mari la leii de pe piata interbancara sau a trebuit sa schimbe din valuta pentru a inlocui leii ce nu ii mai putea imprumuta ieftin si nelimitat de la BNR.

"Azi BNR a decis sa plafoneze sumele oferite prin Repo la 5 miliarde lei. Practic, tine cursul si prin nevoia de lichiditate a bancilor comerciale si prin schimbarea stocului de valuta de la Ministerul de Finante”, a declarat un dealer pentru Capital.

Cursul tinut cu banii bancilor si ai Finantelor, dar cu costul scumpirii leilor


"Ministerul de Finante schimba din buffer (stocul tampon de valuta n.r.), iar BNR schimba mai departe in piata. Problema e ca Finantele schimba mai repede decat poate BNR sa schimbe in piata. Numai in iulie, bufferul a scazut de la 4 miliarde euro la 3,2 miliarde euro”, spune dealerul.

Potrivit lui, dobanzile la lei (Robor) in piata interbancara sunt intre 5,7% si 5,87%, in conditiile in care inainte de prima plafonare erau pe la 5,25%-5,64%.


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: