Cum s-a schimbat agricultura dupa cinci ani de fonduri europene: silozuri de 2,5 milioane de tone de cereale, 9.000 de tractoare si 25 la suta mai multe ingrasaminte

Data publicarii: 14-08-2012 | Economie

 


Banii europeni intrati in conturile fermierilor din Romania prin proiecte de investitii se apropie de pragul de 4 miliarde de euro dupa sase ani de cand UE pompeaza fonduri in agricultura locala. Care este insa impactul concret al acestor fonduri asupra indicatorilor din agricultura?

"Am luat in ultimii ani doua combine, doua tractoare, semanatori si am instalat un sistem de irigat. Valoarea investitiilor s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, proiectele fiind facute pe bani europeni. Mai am cateva tractoare mai mici pe care le aveam si inainte de 2007, dar le-am scos din circuitul important al productiei pentru ca nu sunt eficiente si consuma de doua ori mai mult decat cele noi. In aceasta perioada am reusit sa cresc productivitatea prin majorarea investitiei la hectar. Am facut acest lucru prin utilizarea de ingrasaminte sau irigatii", explica impactul concret din teren Vasile Berbecel, proprietar al firmei Ceres Smirna, care exploateaza 2.600 de hectare de teren in judetul Ialomita.

Investitii similare celor facute de Vasile Berbecel au fost realizate si de alti fermieri locali, avand in vedere ca da-tele Ministerului Agriculturii (MADR) arata plusuri fata de acum cinci ani privind parcul de utilaje agricole, infrastructura de silozuri si magazii de cereale sau utilizarea de ingrasaminte agricole.

Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: