Erik de Vrijer: FMI nu prefera cota unica sau impozitarea progresiva, dar incasarile nu trebuie sa scada (interviu)

Data publicarii: 15-08-2012 | Economie

 

Seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Erik de Vrijer, a vorbit, intr-un interviu acordat AGERPRES, despre rezultatele negocierilor din cadrul celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania si a prezentat opinia institutiei financiare in ceea ce priveste unele masuri pe care autoritatile intentioneaza sa le implementeze in 2013.



AGERPRES: Ce tinte indicative si criterii cantitative de performanta au fost ratate, pentru aceasta evaluare?
Erik de Vrijer: In ceea ce priveste criteriile cantitative de performanta, plafonul pentru arieratele administratiei centrale a fost ratat cu aproximativ 60 milioane lei. Valoarea acestor arierate a ramas la nivelul de la sfarsitul lunii martie in loc sa scada. Plafonul pentru stocul de arierate ale autoritatilor locale a fost, de asemenea, ratat, pentru ca in loc sa scada a crescut putin. Am agreat cu Guvernul masuri specifice pentru a gestiona arieratele autoritatilor locale si ne asteptam ca reducerea acestor arierate care trebuia sa fie inregistrata la finalul lunii iunie sa aiba loc la finele lunii septembrie. Ne asteptam totodata ca reducerea arieratelor guvernamentale care trebuia sa aiba loc in trimestrul doi sa se intample in trimestrul trei.


AGERPRES: Care sunt cele mai mari riscuri pentru cresterea economica si sectorul bancar pana la finalul acestui an?
Erik de Vrijer: Cred ca sunt doua. Unul este cel al continuarii instabilitatii politice in tara, care poate impiedica eficienta politicilor economice, poate creste prima de risc si costurile de finantare pentru economie si poate afecta investitiile. Celalalt risc este extern, o adancire a recesiunii in Europa sau a crizei financiare in zona euro, care poate conduce la o scadere a exporturilor romanesti, cu efecte asupra sectorului bancar si asupra creditelor bancare si finantarii noilor investitii. Cred ca daca se intampla ceva in Europa poate diminua increderea si cererea interna.


Integral in Agerpres.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: