Harta evolutiilor economice in Europa: Recesiunea se apropie incet de Romania si de marile piete de desfacere pentru exporturi

Data publicarii: 15-08-2012 | Economie

 

Recesiunea se apropie pas cu pas de Romania, inghitind Ungaria si Cehia si amenintand cele mai importante destinatii pentru exporturile romanesti. Economia romaneasca nu a cedat, insa rezistenta ii va fi subminata cu siguranta de turbulentele tot mai puternice din statele vecine si din zona euro.

Ungaria, stat aflat pe locul cinci in topul destinatiilor pentru exporturile romanesti, a intrat in al doilea trimestru in cea de-a doua recesiune din ultimii patru ani, cu o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,2%, comparativ cu cele trei luni anterioare, cand economia s-a contractat cu 1%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.

"Cifrele nu sunt surprinzatoare", se arata intr-un comunicat al ministerului ungar al economiei in care se motiveaza intrarea in recesiune prin turbulentele de pe pietele de export, acestea cauzand "o pierdere temporara a impulsului", scrie Bloomberg. Ca si in cazul Romaniei, economia ungara este dependenta pentru crestere de exporturi, in special de cele catre zona euro. Scaderea economica prelungita complica problemele guvernului condus de premierului Victor Orban, care cauta surse de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar. FMI i-a recomandat executivului sa renunte la taxele exceptionale si sa creeze un mediu mai prietenos afacerilor.


Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: