Erik de Vrijer, FMI: Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist

Data publicarii: 15-08-2012 | Actualitate

 

Erik de Vrijer, seful misiunii FMI de evaluare, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca nu a discutat propuneri specifice ale Guvernului pentru schimbarea cotei unice de 16%, dar daca guvernul vrea sa o modifice, "nu trebuie ca acest lucru sa duca la o scadere a veniturilor, pentru ca nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist". Erik de Vrijer spune ca noul Cod al Muncii si legea Dialogului Social reprezinta un progres si "este important sa nu anulam acest progres inregistrat pana acum".


    Despre schimbarea taxelor: schimbarile in regimul fiscal nu trebuie sa fie foarte dese


Reporter: Ati discutat cu guvernul roman vreo schimbare in codul muncii sau in legislatia conexa?
Erik de Vrijer: Am discutat Codul Muncii si legea pentru dialog social. Ceea ce am convenit cu guvernul este ca aceste legi sunt inca noi, deci trebuie sa asteptam o vreme sa vedem care sunt efectele. Am convenit cu guvernul ca, deja, Codul Muncii a dovedit un progres semnificativ in functionarea pietei muncii. Si ceea ce am subliniat mereu in cazul legii pentru dialog social este sa ne asiguram ca este consistenta cu conventiile fundamentale ale Organizatiei Internationale a Muncii.

In rest, credem ca aceste legi reprezinta un progres si este important sa nu anulam acest progres inregistrat pana acum.

Reporter: In cazul taxelor, un subiect fierbinte in orice tara, ati discutat cu guvernul vreo schimbare a cotei unice, probabil anul viitor?
Erik de Vrijer: Nu, nu am discutat propuneri specifice in privinta cotei unice. Inteleg ca exista unele idei care circula pe aceasta tema. Ceea ce am sublinia este ca FMI nu are o preferinta anume in pentru o cota unica sau pentru o impozitare progresiva. Ambele au avantaje si dezavantaje si este la latitudinea tarii ceea ce trebuie sa decida. Totusi, vrem sa subliniem ca schimbarile in regimul fiscal nu trebuie sa fie foarte dese, pentru ca determina multa instabilitate si face dificil pentru investitori, dar si pentru gospodarii sa estimeze care va fi situatia lor pe viitor.

In al doilea rand, avand in vedere cat limitarile financiare ale bugetului, trebuie avut in vedere cat de important este sa investesti in educatie, in sistemul de sanatate, intr-o infrastructura buna, asa incat, daca se schimba taxa, nu trebuie ca acest lucru sa duca la o scadere a veniturilor. Daca scade venitul, acest lucru va avea efecte asupra deficitului si atunci trebuie sa reduci cheltuielile. Nu poti avea o taxa pe venit liberala si un regim al cheltuielilor socialist - ar duce la un mare deficit si la multe probleme.


Integral in Hotnews.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: