Cat mai costa onoarea de a avea un cont la banca. Nici la CEC nu va mai fi gratis

Data publicarii: 17-08-2012 | Finante-Banci

 

Principiul "nimic nu e gratis" castiga din ce in ce mai mult teren pe piata bancara, iar simpla detinere a unui cont curent, fara niciun serviciu complementar, devine pentru bancheri subiect de taxare lunara consistenta pentru consolidarea veniturilor lovite dramatic de criza.

Chiar daca asa-numita "administrare" a contului curent nu presupune niciun efort special din partea bancii, numarul institutiilor de credit care nu percep comision devine din ce in ce mai mic, in timp ce majoritatea aplica majorari in incercarea disperata de a castiga mai mult de pe urma bazei de clienti.

Una dintre problemele bancherilor este ca multi clienti au o activitate de tranzactionare foarte redusa, multumindu-se sa reinnoiasca un depozit o data la trei sau sase luni, ori sa retraga bani de pe un card de salariu.

Spre deosebire de bancile de pe pietele mature unde clientii fac numeroase operatiuni, in Romania bancherii taxeaza pur si simplu calitatea de client. Si o taxeaza din ce in ce mai serios prin cresteri ale comisionului de administrare a contului curent care devine mai degraba un fel de abonament care nu ofera alt avantaj decat accesul la alte servicii pentru care trebuie achitate alte comisioane. Unele banci au mai incercat sa vanda pachete de servicii in incercarea de a stimula activitatea de tranzactionare si in cadrul carora contul curent este gratuit, insa rezultatele nu au fost spectaculoase.

Comisionul de administrare este retinut automat si clientii care nu merg prea des pe la banca se pot trezi ca ajung sa datoreze bani bancii.

Banca de stat CEC Bank ramasese una dintre exceptiile de pe piata prin gratuitatea administrarii contului curent al clientilor persoane fizice, insa de curand a anuntat ca de la 1 octombrie va aplica un comision lunar de 2,5 lei retinut in ultima zi lucratoare a lunii. Banca se aliniaza astfel cu piata, comisionul fiind similar celor practicate de mai multe institutii de credit concurente.


Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: