Romanii ar trebui sa cumpere astazi euro sau sa astepte decizia Curtii Constitutionale?

Data publicarii: 20-08-2012 | Finante-Banci

 

Ajutata de contextul regional si de semnalul pozitiv de la FMI, BNR a reusit sa readuca leul la nivelul de dinaintea suspendarii presedintelui.

Cum evolueaza cursul de schimb euro/leu luni dimineata

Leul a recuperat in ultimele doua saptamani toata pierderea inregistrata in raport cu euro incepand de pe 6 iulie cand Parlamentul a votat suspendarea presedintelui Traian Basescu, Banca Nationala inversand dintr-odata trendul de depreciere al leului si anuntand de la o zi la alta paritati mai bune. Cat de solida este insa aceasta noua tendinta de revenire a monedei nationale si ce impact va avea decizia de maine a Curtii Constitutionale care este asteptata sa se pronunte in privinta validitatii referendumului de suspendare a presedintelui Basescu?

Pentru a nu-si reduce prea mult rezerva valutara, BNR a folosit incepand de pe 6 august si parghia dobanzilor pentru a ajuta leul, ceea ce ar putea asigura un sprijin solid si in continuare, insa impactul unui eventual nou soc pe scena politica nu este de neglijat. Pe de alta parte, leul ar putea fi sustinut de un context regional pozitiv, analistii straini avansand previziuni de apreciere pentru majoritatea monedelor.

"Estimam un curs de schimb de 4,55 lei/euro in decembrie, avand in vedere ca BNR a devenit treptat mai inclinata spre a sustine leul ca urmare a preocuparilor legate de cresterea inflatiei", scriu intr-un raport de vineri analistii BCR, care dupa acutizarea crizei politice ridicasera prognoza de curs pentru finalul anului la 4,60 lei/euro.

Dupa ce FMI a bifat fara mari probleme evaluarea trimestriala a acordului cu Romania, costul asigurarii contra riscului de default reflectat de cotatiile asa-numitelor CDS-uri a coborat la sfarsitul saptamanii trecute sub pragul de 400 de puncte de baza (4%). Un asemenea semnal ar sustine o noua iesire a Romaniei pe piata externa, avand in vedere nevoia refacerii rezervei de valuta de la Ministerul Finantelor.

Si totusi, marti ar putea veni inca un punct de inflexiune in evolutia cursului. Decizia Curtii ar putea sa aduca clarificarea lucrurilor sau dimpotriva ar putea antrena perpetuarea tensiunilor politice, cu efecte negative in lant asupra evolutiei cursului de schimb si a economiei. 

Integral in Zf.ro.