Cea mai mare banca din Romania nu mai are rabdare cu restantierii si le scoate casele la vanzare cu sutele

Data publicarii: 22-08-2012 | Finante-Banci

 

BCR, cea mai mare banca dupa active, incearca sa accelereze recuperarea pierderilor din credite restante si arunca pe piata imo-biliara un volum impresionant de locuinte raspandite in intreaga tara: circa 410 apartamente si 220 de case (imobile simple de locuit, dar si vile cu dotari moderne).

Ofertele de vanzare sunt prezentate pe portalul specializat al bancii pentru valorificarea de garantii recuperate de la clientii care nu si-au mai achitat creditele si insumeaza circa 135 mil. lei (30 mil. euro) fara TVA.

Cresterea numarului de executari silite operate de BCR vine in contextul in care aproape un sfert din creditele aflate in bilantul bancii erau clasificate ca neperformante la jumatatea anului. Mai mult, grupul BCR a raportat pe semestrul I o pierdere neta de 125 mil. euro. Noul management condus de cehul Tomas Spurny s-a angajat sa readuca banca pe profit anul viitor, angajamentul fiind girat de seful Erste Group Andreas Treichl.



Potrivit semnalelor din piata, BCR si-a inasprit in ultimele luni abordarea fata de creditele cu probleme nu numai in cazul clientilor de retail, ci si pe segmentul corporate, un exemplu fiind scoaterea la vanzare a magazinului Cocor din Bucuresti pentru rambursarea creditului catre banca.

Pentru clientii persoane fizice executarea silita poate avea insa efecte dramatice. Practic, peste 600 de familii sunt pe punctul de a-si pierde locuinta pentru ca nu si-au mai platit ratele catre BCR. De la inceputul crizei banca a aplicat mai multe formule de restructurare a creditelor, indemnand clien-tii sa vina in sucursale cat mai din timp pentru a discuta modalitati de adaptare a graficelor de rambursare la noile venituri, situatiile fiind mai dificile in cazul intrarii in somaj. Avand una dintre cele mai extinse retele teritoriale de pe piata, BCR are la vanzare locuinte din toate colturile tarii, preturile fiind de asemenea foarte diverse, de la cateva zeci de mii de lei sau sute de mii sau chiar peste un milion de lei.

Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: