Rectificarea bugetara, decisa azi: de unde taie guvernul Ponta pentru a putea majora salariile bugetarilor?

Data publicarii: 23-08-2012 | Economie

Guvernul roman decide azi, 23 august, de unde taie bani pentru a putea majora salariile bugetarilor. In pofida incetinirii economice, proiectul de rectificare bugetara prevede taierea cheltuielilor de investitii si a celor pentru atragerea fondurilor europene. Mai mult, premierul Victor Ponta este generos cu sine, deoarece vrea majorarea cu jumatate de miliard de lei a fondului de rezerva al Guvernului.

Guvernul Ponta pregateste prima rectificare bugetara pentru acest an. Principala modificare va fi majorarea tintei de deficit bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% la sfarsitul acestui an. Romania a primit deja girul Fondului Monetar International pentru majorarea plafonului de deficit, conform The Money Channel.

 

Veniturile bugetare vor fi cu aproximativ 2,1 miliarde de lei mai mici decat se estima la sfarsitul anului trecut. Incasarile din accize vor fi mai mici cu aproape un miliard de lei. O taiere de 1,8 miliarde este estimata si in dreptul veniturilor nefiscale, in care se aduna profitul companiilor de stat. Poate cea mai grava schimbare vine, insa, la capitolul fonduri europene, unde Guvernul estimeaza ca va incasa cu 2 miliarde de lei mai putin decat anticipa initial. Au fost reduse si prognozele pentru contributii sociale si venituri din capital. Totusi, incasarile din TVA vor fi mai mari cu 2,3 miliarde de lei decat se estima initial, afirma Guvernul.

Integral in Capital.ro.

 

In acelasi timp, cheltuielile vor fi reduse cu 754 milioane de lei, arata proiectul de rectificare bugetara. In pofida incetinirii economice, statul scoate bani din economie, care ar fi putut produce efecte pozitive. Cel mai mult se micsoreaza cheltuielile legate de programele cu finantare externa nerambursabila, adica fondurile europene.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: