Visa Europe: Jocurile Olimpice 2012 vor continua sa sustina economia britanica pana in 2015

Data publicarii: 23-08-2012 | International

Organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice la Londra in perioada iulie - septembrie 2012 va stimula economia britanica cu 5,33 miliarde GBP pana in 2015, prin imbunatatirea imaginii tarii gazda pe plan international, potrivit unui raport al Visa Europe, sponsor global al evenimentului. 

"Majoritatea studiilor care au evaluat impactul unor evenimente majore precum Jocurile Olimpice si Paralimpice asupra oraselor gazda au aratat potentialul de manifestare a unei influente prelungite asupra economiei. Punctul de plecare al acestui fenomen, denumit adesea «efectul de mostenire», este imbunatatirea profilului international al tarii gazda ca urmare a expunerii extinse in presa internationala si a beneficiilor aduse de recomandarile facute de vizitatori atunci cand se intorc acasa", se arata in raportul "Materializarea unei ocazii de aur - impactul cheltuielilor si impactul economic al Jocurilor Olimpice si Paralimpice, Londra 2012".

In perioada 2013 - 2015, cheltuielile turistilor vor fi mai ridicate cu 2,74 miliarde GBP, respectiv cu circa 18%, comparativ cu estimarile realizate pentru aceeasi perioada de timp in cazul in care Jocurile Olimpice si Paralimpice nu ar fi avut loc. Estimarile iau in calcul factorii sezonieri, respectiv cresterile cheltuielilor turistilor care se inregistreaza in mod obisnuit in timpul verii.   

Top 3 sectoare castigatoare ca urmare a cresterii cheltuielilor turistilor in perioada 2013 - 2015:

  1. Marile magazine de retail: + 778,4 milioane GBP
  2. Hotelurile: + 507 milioane GBP
  3. Industria divertismentului: + 155,5 milioane GBP

Aceste cresteri ale cheltuielilor turistilor se va reflecta in cresterea economiei britanice cu 1,42 miliarde GBP anual, respectiv cu 4,12 miliarde GBP per total pe parcursul celor trei ani, comparativ cu estimarile realizate pentru aceeasi perioada in cazul in care Jocurile Olimpice si Paralimpice nu ar fi avut loc.  

Pe termen scurt, Marea Britanie beneficiaza de o injectie imediata de capital in suma de 804 milioane GBP in cele sapte saptamani de desfasurare a evenimentului, dintre care 749 milioane GBP reprezinta cheltuielile efectuate de turistii din strainatate. Se estimeaza ca aceasta evolutie va conduce la cresterea activitatii economice cu 1,2 miliarde GBP, reprezentand echivalentul a circa 3,5% din avansul economiei britanice in 2012.

Si cheltuielile consumatorilor din Marea Britanie cresc cu circa 54 milioane GBP pe perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice avand in vedere in principal entuziasmul populatiei privind acest eveniment. Raportul Visa arata ca modul de a cheltui se schimba pe durata Jocurilor Olimpice deoarece britanicii renunta la modelele traditionale de cheltuieli din perioada verii si intra in spiritul olimpic, aprovizionandu-se de la supermarketuri si urmarind Jocurile de acasa.   

Top 3 sectoare castigatoare ca urmare a cresterii cheltuielillor britanicilor si turistilor straini in perioada Jocurilor Olimpice si Paralimpice:

  1. Marile magazine de retail: + 210 milioane GBP
  2. Hotelurile: + 138 milioane GBP
  3. Supermarketurile: + 88 milioane GBP

Perspectiva Visa asupra Jocurilor Olimpice si Paralimpice: 

Visa Europe a furnizat agentiei de cercetare economica SQW datele istorice privind cheltuielile efectuate de detinatorii de carduri Visa la alte evenimente sportive de anvergura recente, precum Jocurile Olimpice din Beijing 2008, Jocurile Olimpice Vancouver 2010 si Cupa Mondiala FIFA™ 2010 din Africa de Sud. De asemenea, Visa a pus la dispozitia SQW informatii detaliate privind cheltuielile cu carduri pentru perioadele similare din 2010 si 2011 si date confidentiale privind cota de piata a companiei, pentru a permite transformarea acestor informatii in estimari pentru totalul cheltuielilor consumatorilor. 

Astfel, raportul ofera o perspectiva fara precedent asupra comportamentului populatiei britanice si al turistilor in ceea ce priveste cheltuielile efectuate in perioada Jocurilor din 2012 deoarece se bazeaza pe cheltuielile reale inregistrate in tari care au gazduit Jocurile Olimpice si Paralimpice sau alte evenimente sportive majore in trecut si pe faptul ca fiecare 1 din 3 lire sterline este cheltuita pe un card Visa.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: