Victor Ponta: Peste 0,1% din PIB pentru restituirea sumelor catre pensionari

Data publicarii: 24-08-2012 | Economie

Premierul Victor Ponta a declarat joi, intr-o interventie telefonica la RTV, ca peste 0,1% din PIB va fi alocat, in urma rectificarii bugetare, pentru aplicarea masurii reparatorii de restituire a sumelor retinute pensionarilor.

'Peste 0,1% din PIB, dar nu cifrele de buget sunt importante. Ce este important este faptul ca fiecarui pensionar, incepand cu 1 iunie si pana in luna septembrie anul viitor, nu i se mai iau cei 40, 40 si ceva de lei, in medie, pe care Guvernul ii oprise din 2011 si i se restituie ceea ce i s-a luat in 2011. Daca adunati cei 40 de lei care nu i se mai iau si cei 40 de lei care i se dau inapoi, undeva unde 80-90 de lei va primi fiecare pensionar in transe egale pana in septembrie', a spus Ponta. 

Potrivit primului-ministru, Executivul a reusit sa obtina fondurile necesare aplicarii acestei masuri prin economii ale Ministerului Finantelor, prin schimbarile operate in conducerea ANAF, dar si prin 'identificarea' investitiilor neproductive. 

'Am identificat asa-zise investitii prezentate de mass-media ca bani aruncati: bazine de inot pe la sate, unde nu inota nimeni, eventual beau animalele apa, partii de schi unde nu ninge niciodata, patinoare care in loc sa coste patru milioane au costat 13 milioane. (...) In al doilea rand, schimbarile facute la ANAF si de cand domnul Blejnar si cei din jurul lui au plecat de la conducerea ANAF, imediat in trimestrul doi, fata de trimestrul unu al anului, am incasat 1,2 miliarde lei. Era o obligatie pe care noi ne-am asumat-o din prima zi in care am venit la guvernare. Nu am avut de la inceput banii necesari. Am avut numai banii pentru iulie-august. Cu ceea ce a reusit si Ministerul Finantelor sa economiseasca din alte domenii, avem bani in buget si in acest moment pensionarii pot fi absolut siguri, la fel cum pot si bugetarii referitor la a doua transa, ca isi primesc acesti bani inapoi', a precizat premierul. 

Victor Ponta a mai spus ca tot in sedinta de joi a Guvernului s-a decis remedierea situatiei insotitorilor persoanelor cu dizabilitati care nu si-ar fi primit salariile de la inceputul anului. 

"Azi nu am facut doar sa dam banii pentru aceste pensii retrocedate, dar am facut un alt lucru important. Pot sa va spun ca e vorba de 100 de milioane de lei pentru insotitorii persoanelor cu dizabilitati, cu handicap, care nu mai fusesera platiti, daca nu ma insel, de la inceputul anului sau nu mai erau bani in bugetul autoritatilor locale pentru acestia", a aratat seful Guvernului. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: