PREMIUL GOLDEN CARPATHIAN DE 7.000 DE EURO A FOST ACODAT PROIECTULUI HEL DIN POLONIA

Data publicarii: Astazi, 27-08-2012 | Lifestyle

Trei mentiuni a cate 1000 de euro au fost acordate proiectelor din Olanda, Palestina si Ungaria

In perioada 23 - 26 august 2012, la cinema Patria (Bucuresti), a avut loc a doua editie a Targului de Film GOLDEN CARPATHIAN, organizat de Asociatia pentru Integrare Culturala Europeana (AICE), Agentia Idea Zone cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei (CNC) si RADEF Romania Film. 

Castigatorul concursului de proiecte cinematografice, desemnat in urma evaluarii juriului format din reprezentanti de marca ai cinematografiei internationale, este Hel din Polonia. Trei mentiuni a cate 1000 de euro au fost acordate proiectelor Second Hand Life din Olanda, Sinless City din Palestina si The Quiet American Ron Holloway din Ungaria. In competitie au fost inscrise si prezentate caselor de productie participante 17 proiecte cinematografice din 20 tari. Premiile in valoare totala de 10.000 de euro sunt oferite de Ministerul Culturii si Consiliul National al Cinematografiei. 

Invitatii celei de-a doua editii a targului au reprezentat 20 de tari: Albania, Anglia, Azerbaidjan, Bosnia-Hertegovina, Republica Ceha, China, Croatia, Franta, Iordania, Kazahstan, Moldova, Olanda, Palestina, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina si Ungaria.

Juriul celei de-a doua editii a Targului de Film Golden Carpathian, format din reprezentanti ai cinematografiei: regizorul Adam Cselleng - presedintele juriului (Ungaria), producatorul Altin Prifti (Albania) si regizorul Ayoub Daneshvar Ghorbani (Azerbaidjan), si-a motivat alegerile pe baza unor criterii precum "originalitatea povestii, diversitatea tehnicilor de filmare, stilul de prezentare, modul in care povestea va atinge sentimentele si gandurile telespectatorilor, evenimente reale si nivelul de risc in productie.”

Hel este proiectul fundatiei Amondo Film din Polonia, in regia Katarzynei Priwiezeincew. Hel este o destinatie turistica foarte populara in timpul sezonului de vara, care se transforma in locul perfect pentru un microunivers claustrofob si izolat in perioada iernii. Peninsula urmeaza sa fie izolata de restul lumii, dar trei tineri turisti sunt dati disparuti. Ancheta va scoate la iveala secretele terifiante ale peninsulei Hel, ascunse cu grija sub aparenta unui loc linistit.

Amondo Films este o fundatie a regizorilor din intreaga lume si a celor care impartasesc pasiunea si dragostea pentru arta cinematografiei, ajutand tinerii cineasti sa-si puna proiectele in practica, sa exploreze noi domenii artistice si sa introduca debutantii in lumea filmului.

Second Hand Life din Olanda este povestea a doi refugiati de razboi care, in cautarea dreptatii, organizeaza un tribunal personal pentru crime de razboi.

Sinless City din Palestina este povestea unui evreu in varsta de 64 de ani din Ierusalim care porneste in cautarea adevarului sens al orasului natal, oras sacru pentru mai multe religii.

 The Quiet American Ron Holloway din Ungaria este un documentar complex, pe mai multe nivele, care evoca arta cinematografica a ultimelor decenii prin personalitatea lui Ron Holloway, unui dintre cei mai proeminenti istorici de film si esteticieni al epocii sale.

Dintre cele 17 proiecte care au intrat in competitie, 4 au fost din Serbia si cate unul din Bosnia-Hertegovina, Anglia, Croatia, Olanda, Polonia, Turcia, Ungaria, Moldova, Republica Ceha, Iordania, Tunisia si Palestina. Competitia a fost stransa si captivanta, proiectele si proiectiile din Tunisia si Palestina bucurandu-se de sustinerea ambasadorilor in Romania.

Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, cele sase filme din Croatia, Moldova, Palestina, Tunisia si Ucraina proiectate in premiera in Romania la cinematograful Patria, au castiat admiratia participantilor. 

In cadrul targului au fost prezenti reprezentanti ai caselor de productie, expozanti si cumparatori din lumea filmului, cat remarcabila fiind prezenta jurnalistilor de la faimoasa revista Variety Arabia. Case de productie precum Media Acquisitions din Croatia, Europe Image International si Media Saudet, ambele din Franta, au anuntat deja semnarea primelor contracte.

Golden Carpathian este primul targ romanesc dedicat industriei cinematografice, organizat in Romania. Prima editie s-a desfasurat anul trecut in cadrul Golden Carpathian - Ploiesti European Film & Fair. Golden Carpathian este primul targ de film ce vine in sprijinul producatorilor romani care au astfel oportunitatea sa-si popularizeze filmele si proiectele si sa incheie parteneriate de afaceri cu reprezentanti ai cinematografiei din toata lumea. Organizatorii isi propun ca unicul targ romanesc de film sa fie o oportunitate pentru regizorii, producatorii, distribuitorii si alti reprezentanti ai industriei filmului sa se intalneasca intr-o atmosfera profesionista, sa-si prezinte filmele, sa vanda sau sa achizitioneze drepturi de difuzare sau productii ori sa-si gaseasca coproducatori pentru viitoare productii.