Kelemen Hunor se asteapta ca la protestul de la Sf. Gheorghe sa participe 20.000 de persoane

Data publicarii: 27-08-2012 | Politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, la Targu Mures, ca la protestul impotriva condamnarii la trei ani de inchisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, pentru retrocedarea cladirii Liceului 'Szekely Miko', programat la Sf. Gheorghe in data de 1 septembrie, vor fi 20.000 de participanti.

'Ne asteptam la peste 10.000, dar eu cred ca vor fi 20.000. Dar peste 10.000 vor fi sigur', a spus Kelemen, la finalul dezbaterii din cadrul Festivalului Peninsula, pe marginea sentintei care a dus la anularea retrocedarii imobilului respectiv si la condamnarea a trei persoane pentru abuz in serviciu, inclusiv al lui Marko Attila. 

Liderul UDMR a aratat ca desi sentinta nu este definitiva, fiind pronuntata in prima instanta, protestul de la Sfantu Gheorghe doreste sa preintampine un precedent in anularea unor retrocedari si nicidecum o actiune politica si debutul campaniei electorale a UDMR. 

'Eu nu am ce sa fac daca instanta in iunie a luat o decizie. Nu eu am programat aceasta sedinta si aceasta decizie si intr-un astfel de caz nu poti sa astepti pana cand trec toate alegerile. In 2013 vor fi alte probleme, in 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legatura cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru si nu incepem campania electorala. Acolo (la Sfantu Gheorghe -n.r.) nu vom face politica. Acolo vom vorbi despre cateva principii si despre cateva lucruri, care - ca e sau nu an electoral - trebuie sa fie principii importante si respectate', a aratat Kelemen. 

El a precizat ca UDMR nu doreste sa ii impresioneze pe judecatori sau sa creeze presiuni asupra justitiei, ci doar sa traga un semnal de alarma. 

''Nu vrem sa-i impresionam pe judecatori, am spus ca nu vrem sa se para ca noi, prin aceasta demonstratie facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem sa tragem un semnal de alarma ca aceasta decizie este o decizie nedreapta, in niciun caz nu vrem sa ii sensibilizam pe judecatori sau sa ii impresionam, mai ales ca cei care au luat aceasta decizie au scapat de acest dosar, au trimis mai departe (...) De fiecare data cand principiile comunitatii sunt afectate, noi demonstram, ridicam vocea sau, intr-un alt mod, protestam', a sustinut acesta. 

Politicianul a spus ca in acest caz este vorba de dreptul de proprietate, despre aplicarea legilor care au fost aplicate in Parlament si punerea in aplicare a acestor legi si ca, daca o singura data, 'dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, intors, printr-o decizie judecatoreasca, atunci se poate face si a doua, si a treia oara'. 

'Daca se intampla acum cu Biserica Reformata, poate se intampla maine cu Biserica Ortodoxa, fiindca nimeni nu este imun la o astfel de decizie. Mai mult, in 2006, in cazul Liceului Miko a mai fost un proces civil, in care instanta a spus ca proprietarul este Biserica Reformata. O decizie definitiva. Acum, dupa sase ani, instanta spune invers - ca nu este Biserica Reformata proprietarul cladirii respective, a Liceului Miko. Nu este acceptabil ca intr-o perioada de sase ani, doua instante, in acelasi caz sa aiba doua decizii total diferite. In plus, daca se creeaza un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricand si in orice moment proprietatile care au fost retrocedate fostilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate si pot fi renationalizate, (lucru) care nu este de dorit si cu care nu putem fi de acord', a subliniat Kelemen. 

Presedintele UDMR a sustinut ca acest caz este unul 'nedrept' si ca cei care au fost condamnati la trei ani de inchisoare 'n-au facut altceva decat au aplicat legile existente, legi care au fost aprobate de Parlament'. 

'Noi am vrut sa sensibilizam societatea romaneasca, fiindca aparent este vorba de un caz al comunitatii maghiare, dar pana la urma este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeana si consacrata peste tot, inclusiv in Constitutia Romaniei. Si vrem sa aducem in cunostinta opiniei publice internationale ca o astfel de decizie va leza, lezeaza un drept fundamental. De la Parlamentul European pana la toate institutiile si toate forurile internationale. Deci nu exista aici nicio problema, inclusiv noi ne-am adresat si Senatului american, problema deja, dupa cate stiu eu, a fost acolo ridicata', a mai spus liderul UDMR. 

Fostul subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Marko Attila, a aratat la randul sau ca in cauza s-a facut recurs si ca, dupa epuizarea cailor de atac interne, daca va fi nevoie, s-ar putea adresa CEDO. 

'Dar inca sper ca pot primi dreptatea si in tara. Nu am incalcat nicio atributie de serviciu, ca sa-mi fie imputata  infractiunea de abuz in serviciu, iar cladirea e tot acolo. Atata vreme cat n-am creat o paguba si nu a fost vorba de o vinovatie dovedita, nu exista un prejudiciu, consider ca nu exista nicio infractiune', a subliniat Marko Attila. 

In acest dosar, alaturi de Marko Attila, Judecatoria Buzau l-a condamnat, in data de 28 iunie, tot la 3 ani de inchisoare si pe Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar Clim Silviu, reprezentantul Ministerului Justitiei, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Motivul a fost ce cei trei au intocmit, la data de 14 mai 2002, o nota de constatare 'in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal'. 

La dezbaterea din cadrul Festivalului Peninsula a mai participat si primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad.

Sursa: AGERPRES