Traian Basescu, la Palatul Cotroceni dupa aproape doua luni de suspendare din functie

Data publicarii: 28-08-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu a venit marti, dupa ora 10,30, la Palatul Cotroceni, dupa 52 de zile de suspendare din functie, reluandu-si astfel mandatul castigat in urma alegerilor prezidentiale din 2009.

Intoarcerea la Cotroceni a lui Basescu are loc dupa ce, luni, Parlamentul a luat act de decizia Curtii Constitutionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Decizia Curtii a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, dupa citirea ei in plenul Legislativului. 

Pe 6 iulie, Parlamentul a decis suspendarea din functie a lui Traian Basescu. Liberalul Crin Antonescu, care detine functia de presedinte al Senatului, a devenit dupa suspendarea lui Basescu presedintele interimar al Romaniei. 

In timpul campaniei pentru referendum, Basescu a sustinut ca miza sa nu este "scaunul de la Cotroceni", ci viitorul european al Romaniei. 

"Marea problema a suspendarii mele este Justitia. Si acum, ca si in 2007, nevoia de a o controla. Daca atunci se creau mugurii Justitiei, in 2012 Justitia a confirmat ca e pregatita sa fie independenta'', a mai spus Basescu, pe perioada suspendarii. 

Daca la inceputul campaniei, Traian Basescu spunea ca nu doreste sa castige referendumul "la masa verde", dupa promulgarea legii care prevederea includerea unui prag electoral, el si-a indemnat electoratul sa nu participe la vot, pentru a nu gira "lovitura de stat a USL". Nici Traian Basescu nu si-a exercitat votul la referendumul din 29 iulie. 

La referendumul privind demiterea presedintelui Basescu, conform Biroului Electoral Central, prezenta a fost de 46,24% (8.459.053 de persoane), iar dintre cei care s-au prezentat la urne 87,52% (7.403.836 de persoane) s-au pronuntat pentru demitere, iar 11,15% (943.375 de persoane) - impotriva. 

CCR a transat in 21 august problema referendumului, desi a avut alte doua termene prevazute anterior, 12 septembrie si 31 august. 

In hotararea adoptata, Curtea a constatat ca procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectata, insa nu a fost intrunita conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si au precizat ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile de presedinte. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: