Criza ar putea elimina de pe piata banconta de 500 de lei. Numarul monedelor a crescut insa cu 40%

Data publicarii: Astazi, 29-08-2012 | Finante-Banci

Criza ar putea sa transforme bancnota de 500 de lei intr-o specie pe cale de disparitie. Potrivit datelor BNR sunt din ce in ce mai putine astfel de hartii in circulatie, oricum mult prea mari pentru buzunarele stramtorate ale romanilor.

In schimb, am devenit mai chibzuiti la cumparaturi, spun finantistii, pentru ca nu mai lasam sa ne scape din mana restul, chiar daca vorbim de cativa banuti. Asa ca numarul monedelor aflate in circulatie a crescut cu 40% in ultimii doi ani.

Eminescu e din ce in ce mai scump la vedere. Potrivit datelor BNR, numarulor bancnotelor de 500 a scazut constant in ultimii ani. Inainte erau folosite pentru tranzactiile imobiliare. Dar piata e la pamant, salariile sunt si ele asa cum sunt, asa ca hartia de 500 reprezinta acum mai putin de 1% din numarul total al bancnotelor aflate in circulatie.

La tara, oamenii sarmani se tem sa si atinga o asemenea bancnota. La oras hartia de 500 este doar o frumoasa amintire. In schimb, a crescut cu 38% numarul bancnotelor de 10 lei, semn ca romanul s-a invatat cu sume mici. La sfarsitul anului trecut, in Romania circulau in jur de 800 de milioane de bancnote in valoare totala de aproximativ 32 de miliarde de lei. Cea mai spectaculoasa insa este evolutia monedelor. Numarul lor a crescut cu 40% in ultimii doi ani.

Banca Nationala pune aceasta crestere spectaculoasa si pe seama tonomatelor de cafea, sucuri si sanvisuri care au aparut in ultima perioada in mai toate cladirile de birouri.

Integral in StirileProTv.ro