SAP: O treime dintre companiile medicale locale sunt interesate de solutii informatice mobile pentru gestiunea datelor pacientilor

Data publicarii: Astazi, 29-08-2012 | Afaceri

O treime dintre companiile medicale private locale sunt interesate de implementarea unor solutii informatice mobile pentru gestiunea datelor pacientilor, de tipul SAP® Electronic Medical Record (EMR), potrivit unui studiu realizat de SAP Romania, subsidiara locala a liderului mondial de solutii software de business. Mai mult, aproximativ 7% dintre companiile chestionate sunt dispuse sa instaleze un sistem informatic integrat pentru gestiunea datelor pacientilor in urmatoarele 12 luni.

"Investitiile companiilor medicale private realizate pana in prezent au vizat in mare parte doar constructia si dotarea cu aparatura a unitatilor spitalicesti si doar o mica parte dintre acestea au fost directionate catre implementarea unor sisteme integrate pentru gestiunea datelor despre pacienti. In ultima vreme insa, pretentiile tot mai mari ale pacientilor vizavi de calitatea serviciilor furnizate fac ca executivii companiilor de profil sa-si indrepte atentia catre solutii informatice integrate”, a declarat Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania.

SAP livreaza pe plan local solutii integrate destinate sectorului medical, precum SAP Collaborative E-Care Management, dar si solutii pentru analiza si gestiunea datelor pacientilor si personalului, de tipul SAP Analytics for Healthcare, SAP Patient Management sau SAP Staff Productivity Management. In plus, SAP furnizeaza si solutii de bugetare si planificare dedicate companiilor din sectorul medical, de tipul Business Intelligence, Planning and Consolidation.

Aplicatiile mobile SAP destinate companiilor din domeniul medical prezinta functionalitati specifice, care permit cadrelor medicale sa fie informate in timp real asupra starii de sanatate a pacientilor, asupra rezultatelor ultimelor analizele solicitate sau a afectiunilor anterioare, tinand in acelasi timp o evidenta clara asupra tuturor recomandarilor prescrise de medic pe perioada tratamentului. 

"Solutiile SAP pentru zona medicala cresc cu siguranta nivelul calitatii serviciilor de asistenta furnizate catre pacienti, iar aplicatiile mobile specifice permit medicilor sa se ingrijeasca de pacienti de la distanta, situatie care asigura companiilor private o mai mare flexibilitate. Performantele solutiei SAP Electronic Medical Record sunt cu adavarat impresionante, de aici si interesul mare pentru implementarea unei asemenea aplicatii mobile”, a adaugat Valentin Tomsa. Solutia SAP EMR este disponibila atat pentru tablete, cat si pentru smartphone-uri, putand rula pe sistemele de operare iOS si Android.

Potential de crestere de 60% in 2013

Aproximativ 60% dintre companiile respondente au declarat ca iau in considerare realizarea de investitii pentru implementarea unor solutii IT pentru gestiunea datelor pacientilor, dar nu mai devreme de urmatoarele 12 luni. 

"Multe dintre investitiile realizate de companiile medicale private sunt recente si au nevoie de o anumita perioada de amortizare. La finalul acestei perioade, este de asteptat ca acestea sa reia investitiile, de data acesta orientandu-se catre cresterea calitatii serviciilor furnizate prin informatizarea si mai acuta a proceselor medicale”, a adaugat Valentin Tomsa. 

Potrivit ultimului studiu IDC despre piata locala de software, in 2010, solutiile dedicate companiilor medicale inregistrau o cota de aproximativ 3,6%, respectiv o valoare de circa 3 milioane de dolari.

Despre SAP

SAP este liderul mondial in solutii software pentru afaceri, ajutand companiile de orice dimensiune si din orice tip de industrie sa-si gestioneze afacerile mai bine. De la back office la consiliul director, din depozite pana la punctele de desfacere, din computer pana la instrumentele mobile de comunicare - SAP transfera oamenilor si organizatiilor increderea si puterea necesare pentru a lucra impreuna eficient si pentru a folosi eficace resursele interne ale afacerii, astfel incat sa fie cu un pas inaintea competitorilor. Aplicatiile si serviciile SAP ajuta peste 195.000 de clienti sa gestioneze profitabil operatiunile si resursele, sa se adapteze continuu si sa creasca sustenabil. Pentru mai multe informatii vizitati www.sap.com