Termenul de depunere a proiectului de buget la Parlament ar putea fi decalat in anii in care au loc alegeri parlamentare

Data publicarii: 30-08-2012 | Politica

Termenul de depunere la Parlament a proiectului de buget ar putea fi decalat, in anul in care au loc alegeri parlamentare iar acestea se desfasoara in ultimele 3 luni ale anului, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal - bugetare, publicat de Ministerul Finantelor.

'Practica curenta a demonstrat ca in anii in care au loc alegeri generale parlamentare, care de regula se desfasoara in ultimele trei luni ale anului, datorita procedurilor de numire si investire a noului Guvern, precum si celor privind constituirea noului Parlament, proiectul de buget pentru anul urmator sa nu fie aprobat pana la sfarsitul anului. In aceasta situatie proiectul de buget se aproba de catre Parlament, de regula, in prima parte a anului urmator. Totodata, proiectul de buget trebuie sa reflecte obiectivele politicii fiscale si bugetare pe care noul Guvern si le asuma prin Programul de Guvernare', se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ. 

In aceste conditii, proiectul de ordonanta de urgenta propune ca Ministerul Finantelor Publice sa transmita Guvernului proiectul legii bugetare si proiectul de buget in 15 zile de la investirea Guvernului, iar Guvernul dupa insusire sa le depuna la Parlament in maximum 20 de zile de la investitura in anul in care au loc alegeri parlamentare, iar acestea se desfasoara in ultimele 3 luni ale anului. 

In prezent, potrivit Legii nr.500/2002 privind finantele publice, Ministerul Finantelor, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite si a bugetului propriu intocmeste proiectele legilor bugetare si proiectele bugetelor pe care le depune la Guvern pana la data de 30 septembrie a fiecarui an. Guvernul, dupa insusirea proiectelor legilor bugetare si de buget, le supune spre adoptare Parlamentului pana cel mai tarziu la data de 15 octombrie a fiecarui an. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: