Piata tichetelor de masa a fost afectata de scaderea numarului de angajati (studiu)

Data publicarii: 30-08-2012 | Finante-Banci

Companiile cu pana la noua angajati au inregistrat in primele sase luni din acest an o crestere de 2,9% a numarului de tichete de masa acordate salariatilor, comparativ cu semestrul anterior, potrivit unui studiu Sodexo Romania care evidentiaza faptul ca ascensiunea pe segmentul microintreprinderilor a avut loc in contextul unei scaderi medii de 1,2% a comenzilor pentru voucherele de masa pe piata romaneasca.

La nivelul intregii piete, dupa cresterea medie de 9,5%, inregistrata in perioada ianuarie - iunie 2011, a urmat o contractie a comenzilor de tichete de masa, care s-a accentuat in primele sase luni din acest an, determinand o scadere de 1,2% a cererii fata de semestrul anterior. 

'Aceasta tendinta a fost generata de decizia companiilor de a recurge la taieri de personal sau de a micsora costurile prin renuntarea la avantajele extra-salariale, ambele scenarii fiind alimentate in mod automat de criza economica. Scaderea a avut loc in ciuda sistemului fiscal asociat acestui tip de beneficii acordate angajatilor, tichetele de masa fiind scutite de la plata taxelor salariale si sunt 100% deductibile fiscal', a declarat Jean Istasse, General Manager Sodexo Solutii pentru Motivare. 

Companiile mari, cu peste 249 de angajati, au comandat cu 1,8% mai putine tichete in intervalul ianuarie - iunie 2012, fata de semestrul precedent. 

In cazul companiilor mijlocii (50 - 249 de angajati), studiul Sodexo arata ca ascensiunea inregistrata in 2011 a fost urmata de o perioada de stagnare. 

Companiile mici (sub 49 de angajati) si-au temperat ritmul de crestere (plus 11% in perioada ianuarie - iunie 2011), ajungand la plus 2,2% in intervalul iulie - decembrie 2011. In primul semestru din acest an, au inregistrat o scadere de 1,1% a numarului de tichete comandate, comparativ cu semestrul anterior. 

Microintreprinderile (societati cu pana la 9 angajati) au fost singurele companii din Romania care s-au abatut de la trendul general al pietei in primul semestru din 2012 si au continuat sa majoreze cererea pentru tichetele de masa. Daca, in perioada ianuarie - iunie 2011, numarul tichetelor de masa comandate de microintreprinderi a crescut cu peste 14%, in ultimul semestru din 2011, au comandat cu 0,6% mai multe tichete de masa, iar in primele sase luni din acest an, cererea venita din partea microintreprinderilor a crescut cu 2,9%. 

Studiul Sodexo 'Evolutia cererii pentru tichetele de masa pe paliere de companii' a analizat pentru intervalul iulie 2010 - iunie 2012 evolutia unui esantion de 5.000 de companii care comanda in fiecare luna tichete de masa pentru angajatii lor si care au, in total, 400.000 de angajati. Studiul a luat in considerare numai companiile care au comandat constant tichete de masa in perioada mentionata. 

Compania Sodexo a fost infiintata de catre omul de afaceri francez Pierre Bellon, in 1966. Are aproximativ 413.000 de angajati in 80 de tari din intreaga lume si ofera, zilnic, solutii pentru 50 milioane de consumatori. 

In Romania, Sodexo este prezenta din 1998, iar astazi are 200 de angajati.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: