CSM sesizeaza CNA si Inspectia Judiciara in legatura cu doua emisiuni de la Antena 3

Data publicarii: 31-08-2012 | Media

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat joi Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Inspectia Judiciara cu privire la incalcarea dreptului la imagine si viata privata a trei membri ai Consiliului in cadrul a doua emisiuni difuzate de postul Antena 3.

Potrivit unui comunicat al CSM remis AGERPRES, sesizarile vizeaza difuzarea pe postul de televiziune Antena 3, in cadrul emisiunii 'Sinteza Zilei', din 23, 28 si 29 august 2012, si a emisiunii 'Panorama', din data de 25 august, a unor dezbateri si comentarii tematice in legatura cu informatii privind traseul profesional si aspecte din viata privata al presedintelui CSM, Alina Nicoleta Ghica, al vicepresedintelui CSM, Oana Andrea Schmidt-Haineala si a judecatorului Cristi Danilet. 

In sesizarea trimisa Inspectiei Judiciare, CSM solicita apararea reputatiei celor trei membrii ai Consiliului si efectuarea de verificari pentru a constata ca aspectele dezbatute in emisiunile de la Antena 3 'au fost de natura a atinge grav reputatia profesionala si personala a sus-numitilor'. 

CSM arata ca in cadrul emisiunii 'Sinteza Zilei', din 23, 28 si 29 august 2012, postul Antena 3 a difuzat dezbateri si comentarii tematice in legatura cu informatii privind traseul profesional si aspecte din viata privata a celor trei membrii CSM. 

'De asemenea, in cadrul emisiunii 'Panorama', din data de 25 august 2012, au fost difuzate in aceeasi maniera o serie de alegatii si comentarii care aduc o grava atingere imaginii conducerii Consiliului Superior al Magistraturii si membrilor alesi ai acestuia', se mai arata in sesizarea CSM. 

Potrivit CSM, Conventia Drepturilor Omului statueaza dreptul la libera exprimare, dreptul la libera informare a opiniei publice, recunoscand insa si limitele obiective ale acestora. in acest sens au fost si deciziile privind cazurile deduse judecatii CEDO, provenind din diverse state membre UE. 

'Limbajul folosit, informatiile difuzate, comentariile precum si mesajul construit de moderatorii emisiunilor, propagat prin intermediul audiovizualului, incalca grav art. 30, pct. (6) din Constitutia Romaniei (Art. 30 - Libertatea de exprimare pct. (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul ia propria imagine). Transmiterea in direct de catre Antena 3 si preluarea informatiilor de catre alte canale media sunt de natura sa dezvolte in randul opiniei publice atitudini si conduite neconforme spiritului si literei Constitutiei Romane prin promovarea unor manifestari care exced cadrului constitutional privind libertatea de expresie si limitele acesteia. Mai mult, acestea creeaza un potential de degradare a imaginii institutionale a Consiliului superior al Magistraturii si a sistemului judiciar in ansamblul sau ai caror reprezentanti sunt obiectul agresiunilor verbale', mai declara CSM. 

'Apreciem ca prin difuzarea acestor emisiuni a fost declansata o campanie de presa impotriva reprezentantilor CSM, prin care aduce grave atingeri imaginii justitiei si corpului magistratilor romani, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar in ansamblul sau. In considerarea acestor elemente, va adresam solicitarea de a analiza aspectele semnalate raportat ia prevederile Legii nr, 504/2002 a audiovizualului si a Deciziei nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual si in raport de constatari sa aplicati una din sanctiunile prevazute de art. 91 Legea audiovizualului, proportionala cu gravitatea abaterilor savarsite', se mai arata in sesizarile trimise catre CNA si Inspectia Judiciara.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: