Septembrie rosu: energia electrica se scumpeste cu 3% pentru firme, pretul gazelor creste cu 5% pentru populatie si 10% pentru industrie

Data publicarii: 03-09-2012 | Actualitate

Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, in urma dereglementarii a 15% din piata electricitatii, iar pretul gazelor naturale va creste cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

"De la 1 septembrie 2012, 15% din piata energiei electrice va fi dereglementata, ceea ce inseamna ca aceasta cantitate va trece pe piata concurentiala. Consumatorii non-casnici nu vor mai cumpara, deci, de pe piata reglementata cei 15%, ci de pe cea concurentiala, ceea ce presupune o crestere cu 2-3% a pretului energiei electrice pentru consumatorul final. In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali. Aceasta majorare are loc deoarece traderii nu si-au recuperat costurile din anul 2009", a mai spus seful institutiei.

Scandal cu FMI

Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul va creste de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici si de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adaugat oficialul ANRE. La ultima vizita a FMI, Erik de Vrijer, seful misiunii in Romania a provocat un mic scandal in Romania dupa ce a impus aceasta scumpire a gazelor desi in calendarul de liberalizare, aceasta nu era trecuta. Mai mult, aceasta este clauza suspensiva a intregului acord cu FMI, alaturi de privatizarea Oltchim, listarea a 15% din Transgaz si plata arieratelor de la autoritatile locale.

De Vrijer motivat atunci scumpirea prin faptul ca "formula de pret" pentru gaze nu a fost aplicata. Problema e ca la vizita anterioara, cea din aprilie, aceasta problema a gazelor nu aparea in precedenta scrisoare de intentie, in vreme ce o ordonanta de urgenta mentiona ca pretul gazelor pentru populatie e inghetat pana la 1 aprilie 2013.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: