Comisia Europeana a deschis o ancheta impotriva Gazprom pentru abuz de pozitie dominanta

Data publicarii: 05-09-2012 | Afaceri

Comisia Europeana a deschis o ancheta oficiala impotriva Gazprom, suspectand gigantul rus ca a "impiedicat concurenta pe pietele de gaz din Europa Centrala si de Est", a anuntat, marti, Bruxellesul intr-un comunicat, transmite AFP.

Comisia, care are printre responsabilitati monitorizarea concurentei in Europa, suspecteaza Gazprom ca a "impiedicat diversificarea aprovizionarii cu gaz" in tarile din aceasta regiune si ca "le impune clientilor sai preturi nejustificate la gaze, conditionandu-le de preturile la petrol". 

"Daca vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restrictionare a concurentei si de a provoca o crestere a preturilor, precum si o deteriorare a securitatii aprovizionarilor", ceea ce "in ultima instanta, dauneaza consumatorilor europeni", a explicat Comisia Europeana. 

Deschiderea acestei proceduri "nu afecteaza rezultatul anchetei, ci inseamna ca CE va trata dosarul cu prioritate", reaminteste comunicatul. 

Anuntul nu a fost o surpriza: Comisia a precizat la sfarsitul lunii septembrie 2011 ca deruleaza inspectii surpriza la companii prezente in sectorul gazelor naturale din Europa, iar mai multe surse au explicat apoi ca perchezitiile vizeaza Gazprom. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: