Retrageri record in Spania: Spaniolii au retras 75 miliarde euro din banci, in iulie

Data publicarii: 05-09-2012 | International

Tot mai multi spanioli isi scot banii din banci si pleaca din Spania de teama ca criza va continua sa se agraveze. Potrivit New York Times, retragerile au atins in iulie nivelul record de 75 de miliarde de euro, suma echivalenta cu 7% din PIB-ul tarii.

   Retragerile depozitelor din Spania reflecta o problema mai larga a iesirilor de capital, care este de departe cea mai serioasa din zona euro.

   Potrivit unei note recente a bancii Nomura, capitalul care a parasit Spania in ultimele trei luni este echivalent cu 50% din PIB, reprezentand actiunile si obligatiunile vandute de investitorii straini, dar si de spaniolii care isi transfera economiile in banci straine.

    Retragerile de fonduri au accelerat o tendinta inceputa la jumatatea anului trecut si se produc in pofida angajamentului european de a sustine sistemul bancar spaniol cu pana la 100 de miliarde de euro.

    Analistii vor urmari sa vada daca datele aferente lunii august vor arata o accelerare a iesirilor de capital.

    Mai ingrijorator pentru Spania este faptul ca aceste iesiri incep sa includa si membri ai elitei educate si de afaceri, care s-au saturat de lipsa oportunitatilor de angajare intr-o tara in care rata somajului atinge 25%.

Integral in Antena3.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: