Studiu: Preturile alimentelor de baza ar putea sa se dubleze in urmatorii 20 de ani

Data publicarii: 05-09-2012 | Actualitate

Efectul schimbarilor climaterice asupra preturilor alimentelor ar putea fi subestimat, in conditiile in care majoritatea studiilor nu iau in calcul evenimentele meteorologice extreme, potrivit unui studiu Oxfam.

Preturile alimentelor de baza ar putea sa se dubleze in urmatorii 20 de ani, in raport cu 2010, din cauza modificarilor climatice si a multiplicarii evenimentelor meteorologice extreme care le insotesc (seceta, inundatii si uragane), a avertizat miercuri organizatia umanitara Oxfam, potrivit Agerpres, care citeaza AFP.

Oxfam sustine, in studiul intitulat "Extreme Weather, Extreme Prices”, ca actualele studii iau in calcul efectele graduale ale modificarii climei, dar nu tin cont si de evenimentele meteorologice extreme.

Pe baza unor noi cercetari care tin cont de impactul evenimentelor meteo extreme, Oxfam estimeaza ca pretul porumbului ar putea fi cu 177% mai mare in 2030 decat in 2010, cel al graului ar putea inregistra o crestere de 120% iar pretul orezului ar putea creste cu 107%.

In plus, "simularile sugereaza ca unul sau mai multe evenimente climatice extreme care ar aparea intr-un singur an ar putea declansa cresteri explozive ale preturilor produselor alimentare, comparabile cu 20 de ani de cresteri de preturi pe termen lung”, sustin autorii studiului.

Oxfam a avertizat ca o crestere brusca a preturilor alimentelor din cauza evenimentelor climatice extreme va avea un impact mai mare asupra persoanelor sarace si a cerut adoptarea unor masuri imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea finantarii pentru adaptarea la modificarile climatice.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: