BNR nu vrea nicio surpriza in portofoliile bancilor si cere auditarea cifrelor pe S1

Data publicarii: 06-09-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala este cu ochii pe provizioane si pe evaluarile de garantii luate in calcul de banci. 

Banca Nationala ii asteapta pe toti bancherii cu date financiare pe semestrul I auditate, supraveghetorii pietei urmarind mai strict ca oricand modul in care bancile constituie provizioane pentru deprecierea creditelor si evalueaza garantiile aferente pentru a nu lasa loc de surprize intr-un sistem care oricum este pe pierdere.

BNR le-a solicitat in mod expres firmelor de audit carora le-a acordat licente pentru evaluarea cifrelor publicate de banci sa verifice cu maxima atentie raportarile la sase luni si sa sesizeze orice eventuala denaturare a datelor sau reflectare lipsita de fidelitate a creantelor depreciate si a provizioanelor. Termenul-limita este 15 octombrie.

"Am trimis auditorii peste tot sa se uite pe cifrele de la 30 iunie, iar mesajul meu catre ei este «gresiti, iesiti - va pierdeti licenta». Ma intereseaza provizioanele si evaluarea colateralului pentru a nu exista nicio sursa de suspiciune. Stiu ca bancherilor nu le place, ca se plang ca vor avea o cheltuiala in plus, dar mai bine sa fim noi siguri ca totul este in regula si nu mai avem la garantii terenuri evaluate la 18 euro/metru patrat cand de fapt fac 2 euro. Suntem cu ochii si pe evaluatori si avem deja o «lista neagra», unuia i-am si facut dosar la Parchet", afirma Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: