Western Union le recomanda consumatorilor sa fie precauti cand gasesc oferte de inchiriere sau cumparare de apartamente la pret de chilipir pe internet

Data publicarii: 06-09-2012 | Imobiliare

Scaderea constanta a ofertei de locuinte de inchiriat in orasele mari# din Romania si, in special, in cele universitare, precum si mentinerea chiriilor la niveluri relativ ridicate ii determina pe tot mai multi romani sa vaneze ofertele foarte atractive care apar in paginile de anunturi sau pe internet. De cele mai multe ori, insa, in spatele unor oferte prea avantajoase ca sa fie reale se ascund fraudatori care au dezvoltat scheme ingenioase pentru a-i insela pe amatorii naivi de chilipiruri. 

Fraudele cu apartamente de inchiriat la preturi avantajoase sunt tot mai frecvente pe fondul scaderii la minimul ultimilor 5 ani a ofertei disponibile de chirii in zonele considerate "bune” din marile orase. 

Oferta fraudatorilor este postata, de obicei, pe unul din site-urile gratuite cu anunturi de inchirieri de apartamente. De regula, apartamentele oferite spre inchiriere se afla in zone ultra-centrale (cum ar fi Piata Romana sau Cotroceni in Bucuresti, de exemplu) si au un pret foarte atractiv, mult sub media pietei sau a zonei. Proprietarul poate fi contactat doar prin e-mail, pretextand ca locuieste in strainatate. Dupa ce potentialul chirias isi exprima interesul pentru apartament, presupusul proprietar ii trimite detalii si imagini cu locuinta pentru a-i castiga increderea. Ii solicita, apoi, doritorului, ca dovada a seriozitatii sale, sa trimita chiria in avans pentru doua luni printr-un serviciu de transfer de bani. Ca sa nu-i trezeasca suspiciuni, ii sugereaza victimei sa-si puna propriul nume la destinatar, insa, pentru a dovedi trimiterea banilor ii cere toate detaliile tranzactiei. Dupa ce primeste aceste detalii de la victima, folosind un document de identitate fals, fraudatorul ridica banii si dispare.  

 "Consumatorii de buna credinta in cautarea unui apartament de inchiriat pot fi usor atrasi de oferta foarte avantajoasa propusa de fraudatori. Tocmai de aceea, e bine ca oamenii sa fie informati si sa stie la ce semnale de alarma trebuie sa fie atenti, astfel incat sa evite sa cada victime in schemele de fraudare cu oferte mult prea avantajoase ca sa fie reale”, a declarat Daniela Budurea, Country Director Western Union Romania si Bulgaria.

Cea mai buna metoda de prevenire a fraudelor ramane buna informare a consumatorului. Chiar daca exista numeroase scheme de frauda, in multe dintre ele se folosesc elemente comune care pot trage un semnal de alarma:

Daca o oferta pare prea buna pentru a fi adevarata, probabil ca asa si este. 

Fiti intotdeauna precaut cand vi se solicita orice tip de plata in avans in cazul ofertelor pe internet.

Fiti precaut atunci cand discutati cu persoane care pretind ca locuiesc in alta tara sau sunt plecati din tara in interes de afaceri. Fraudatorii folosesc adeseori aceasta scuza pentru a evita o intalnire fata in fata. Fiti precaut si daca ofertantul doreste sa discute doar prin e-mail cu dumneavoastra.

Nu uitati ca Western Union nu va recomanda sa utilizati transferul de bani cand faceti afaceri cu persoane straine sau cu cineva a carui identitate nu o puteti verifica.    

Si, mai ales, nu dezvaluiti niciodata datele tranzactiei unei persoane pe care nu o cunoasteti personal sau in care nu puteti avea deplina incredere. 

Western Union ofera consumatorilor servicii de incredere pentru a trimite bani familiei sau prietenilor. Este important de retinut ca un transfer de bani poate fi ridicat intr-o perioada scurta de timp de la trimitere - chiar in cateva minute - iar, dupa ce suma a fost ridicata, expeditorii nu mai pot anula transferul sau obtine banii inapoi de la Western Union, chiar daca transferul a fost rezultatul unei fraude.  

Campania Western Union de prevenire a fraudelor se deruleaza in perioada august - septembrie 2012  si isi propune sa atraga atentia consumatorilor asupra mecanismelor folosite de fraudatori pentru a-si insela victimele, precum si asupra principalelor semnale de alarma de care trebuie tinut cont pentru a efectua un transfer de bani in siguranta. Sase dintre cele mai des intalnite scenarii folosite de catre fraudatori, ilustrate de catre caricaturistul Ion Barbu, explica consumatorilor la ce trebuie sa fie atenti pentru a evita sa devina victime ale escrocilor.  

 Campania de informare pentru prevenirea fraudelor se va desfasura in Romania si Bulgaria. Informatiile referitoare la situatiile de frauda pot fi accesate si pe www.transferdebani.ro/antifrauda.html 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: