BNR pune in circulatie o moneda cu scop numismatic, dedicata lui George Baritiu

Data publicarii: 07-09-2012 | Finante-Banci

In conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 10 septembrie 2012, o moneda din aur dedicata aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui George Baritiu.

Caracteristicile tehnice ale monedei sunt urmatoarele:


Valoare nominala

100 lei

Metal

aur

Titlu

900‰

Forma

rotunda

Diametru

21 mm

Greutate

6,452 g

Calitate

proof

Cant

zimtat

Aversul prezinta o compozitie formata din titlurile unor publicatii editate de George Baritiu; inscriptia in arc de cerc "Romania", valoarea nominala "100 Lei", anul de emisiune 2012, amplasat de o parte si de alta a stemei Romaniei.

Reversul prezinta portretul lui George Baritiu, anii intre care a trait "1812”, "1893" si inscriptia in arc de cerc "George Baritiu".

Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. 

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare, este de 1.900,00 lei /buc.

Monedele din aur dedicate aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui George Baritiu au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din aur se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.