Efectele deciziei fara precedent a Bancii Centrale Europene. O gura de oxigen pentru pietele financiare si economia romaneasca

Data publicarii: 10-09-2012 | Finante-Banci

Decizia BCE de a cumpara bonduri ale statelor problema din UE da oxigen pietelor financiare. Un semnal bun in plus pentru Romania este emisiunea de 750 de milioane de euro suprasubscrisa. 

Pietele financiare din intreaga lume au intrat in efervescenta la sfarsitul saptamanii trecute, dupa anuntul Bancii Centrale Europene de a cum-para obligatiuni emise de statele puternic indatorate din zona euro. Bursele de la New York, Paris, Londra si Frankfurt au crescut joi si vineri cu 2% pana la 3,5%.

Situatia este favorabila inclusiv Europei de Est, statele din regiune beneficiind de o scadere a costurilor de finantare reflectata in scaderea cotatiilor CDS-urilor (credit default swaps - asigurarari de credite pentru faliment -n.red). Acestei ferestre de detensionare de pe pietele financiare se adauga, in cazul Romaniei, reusita de a se fi imprumutat cu 750 de milioane de euro de pe pietele financiare. Unii critici spun insa ca probarea accesului la piata este un semnal bun, dar dobanda de 5,1% este mare, iar cresterea expunerii pe finantarea in valuta este defavorabila statului.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: