LEASEPLAN CORPORATION - PROFIT NET DE 123 DE MILIOANE DE EURO IN SEMESTRUL I 2012

Data publicarii: 11-09-2012 | Afaceri

LeasePlan Corporation, cea mai mare companie de management de flote si autovehicule din lume, a facut publice, pe 28 august, la Almere, Olanda rezultatele obtinute in prima jumatate a anului 2012. Cele mai importante sunt urmatoarele:

  • La 30 iunie 2012, profitul net in semestrul 1 a fost de 123 milioane euro.
  • Portofoliul de contracte de leasing a atins cifra de 14,9 miliarde euro.
  • Un grad de adecvare a capitalului si un indicator al fondurilor proprii de nivel 1, de 15,1%, in crestere usoara comparativ cu nivelul atins la sfarsitul anului 2011, respectiv 14,9%.
  • Vanzarea cu succes a doua emisiuni de obligatiuni negarantate in valoare de 500 milioane euro si, respectiv, 700 milioane euro, in primele doua luni ale anului.
  • Rambursarea unei parti semnificative din obligatiunile garantate de Fondul de Garantare din Olanda, respectiv 1,25 miliarde euro, in februarie si 2,5 miliarde dolari, in mai. 
  • Valoarea depozitelor constituite de clientii de retail ai LeasePlan Bank a atins cifra de 3,9 miliarde euro.

"In pofida schimbarilor si obstacolelor economice, politice si de reglementare aparute la nivel mondial, in special in zona euro, LeasePlan continua sa aiba rezultate bune si sa contracareze impactul imprevizibil al evenimentelor de pe piata internationala.”, a declarat Vahid Daemi, Presedinte si Director General Executiv, LeasePlan Corporation

LEASEPLAN "A TRECUT CU BRIO TESTUL CRIZEI”   

Profitul inregistrat de LeasePlan Corporation in semestrul I al anului 2012 se ridica la 123 milioane euro, in scadere cu 13 milioane euro fata de perioada similara a anului anterior. Diferenta se datoreaza inregistrarii in contabilitate, in prima jumatate a anului 2011, a unor venituri extraordinare in valoare de 30 milioane euro, precum si a unor cheltuieli extraordinare reprezentand beneficii pentru angajati. In cazul in care nu luam in considerare aceste doua elemente, profitul din 2012 corespunde nivelului inregistrat in semestrul I al anului anterior. In ciuda faptului ca rezultatul nu demonstreaza "intoarcerea la performantele obtinute anterior crizei”, asa cum anticipam in rapoartele precedente, putem spune fara indoiala ca rezultatele obtinute in ultimii ani demonstreaza ca LeasePlan "a trecut cu brio testul crizei.”   

Daca e sa facem o comparatie cu anul 2011, putem constata, de asemenea, ca perspectivele de pe pietele pe care suntem prezenti s-au inrautatit considerabil fata de anul anterior. Numarul de autovehicule administrate a scazut de la 1.328.000, in decembrie 2011, la 1.327.000, in iunie 2012. Scaderea reprezentata de cele 1.000 de vehicule (comparativ cu cresterea de 3.000 de vehicule inregistrata in prima jumatate a anului 2011) este cauzata, in primul rand, de recesiunea resimtita in mai multe tari in care LeasePlan Corporation isi desfasoara activitatea.

Desi, in general, rezultatul obtinut este stabil si solid, exista anumite componente ale profitului care inregistreaza variatii semnificative. Valoarea totala a veniturilor din exploatare si a venitului net din investitii financiare au scazut raportat la perioada similara a anului trecut, cu 12 milioane euro (-2%). Asa cum am mentionat deja, principalul motiv pentru aceasta diferenta este venitul extraordinar de 30 milioane euro inregistrat in anul 2011, provenit din recuperari de TVA. 

LeasePlan a inregistrat un venit net din dobanzi extrem de ridicat, in crestere cu 16 milioane de euro. Cresterea se datoreaza, in primul rand, maririi volumului portofoliului de contracte, generata de majorarea pretului mediu al contractelor de leasing. 

Rezultatele generate din vanzarea de vehicule sunt diferite de la o tara la alta, anumite state europene inregistrand pierderi semnificative din vanzarea vehiculelor la incetarea contractelor de leasing, in timp ce in alte tari s-au inregistrat rezultate pozitive. Rezultatul total a fost in crestere cu 10 milioane euro, ulterior scaderii de 3 milioane euro raportata in 2011. In plus, continuam sa profitam din plin de reducerea costurilor prin centralizarea achizitiilor de la furnizori. 

In prima jumatate a anului 2012, cheltuielile de exploatare totale au crescut cu 7 milioane euro (+2%) fata de perioada similara a anului 2011, desi in 2011 au fost inregistrate cheltuieli mari cu beneficiile pentru angajati in valoare de 13 milioane euro. In concluzie, cresterea cheltuielilor de exploatare a fost, de fapt, de aproximativ 6%.

LICHIDITATE RIDICATA

In iunie 2012, in urma analizei efectuate de agentia Moody's asupra sectorului bancar european, rating-ul acordat datoriilor si depozitelor pe termen lung LeasePlan Bank a fost revizuit negativ cu doua trepte, la Baa2 cu perspectiva stabila. Aceasta situatie reflecta sentimentul negativ general fata de sistemul bancar international. 

In ciuda contextului general nefavorabil, investitorii au continuat sa-si demonstreze increderea in compania noastra, ceea ce ne-a permis sa ne continuam strategia de diversificare a surselor de finantare. In primele doua luni ale anului, am incheiat cu succes vanzarea a doua emisiuni de obligatiuni negarantate in valoare de 500 milioane euro, respectiv, 700 milioane euro. Mai mult, valoarea depozitelor constituite de clientii de retail ai LeasePlan Bank a atins cifra de 3,9 miliarde euro. In aprilie, am vandut cu succes titluri garantate cu portofoliul nostru de contracte din Marea Britanie, in valoare de 582, 1 milioane lire sterline (757 milioane euro). De asemenea, am rambursat o parte semnificativa din obligatiunile garantate de Fondul de Garantare din Olanda, respectiv 1,25 miliarde euro, in februarie si 2,5 miliarde dolari, in mai. Restul de obligatiuni (in valoare de 1,5 miliarde euro si 500 milioane euro) va fi rascumparat in 2014. Atat gradul de adecvare a capitalului cat si indicatorul fondurilor proprii de nivel 1 au atins nivelul de 15,1%, in crestere usoara fata de nivelul atins la sfarsitul anului 2011, respectiv 14,9%.

PERSPECTIVELE SEMESTRULUI II 2012 

Indiferent de gradul de instabilitate a mediului extern, suntem convinsi ca vom continua sa inregistram rezultate pozitive in majoritatea tarilor in care ne desfasuram activitatea. Vom continua sa acordam o atentie sporita pietelor financiare care inregistreaza volatilitate semnificativa, avand in vedere faptul ca situatia are un impact negativ asupra tarilor si guvernelor afectate. Volatilitatea exagerata reprezinta o amenintare la adresa prezentei LeasePlan in aceste tari si tocmai din acest motiv consideram ca situatia trebuie atent monitorizata. Per total, suntem de parere ca rezultatele pozitive vor continua si in semestrul II al anului 2012, probabil nu insa la nivelul atins in semestrul I. Avem incredere in rezultatele strategiei noastre de diversificare a surselor de finantare, precum si in scalabilitatea modelului de afaceri implementat. Mai mult, suntem absolut siguri ca angajatii nostri vor continua sa depuna toate eforturile pentru a oferi clientilor servicii si solutii de cea mai buna calitate.

Aspecte juridice  

Informatiile financiare si nefinanciare furnizate in acest comunicat de presa (in afara celor bazate in exclusivitate pe date istorice) pot reprezenta previziuni ale conducerii companiei, in baza estimarilor si datelor disponibile. Previzunile au la baza o serie de ipoteze care se pot dovedi inexacte si sunt expuse la incertitudini si riscuri financiare, economice, legale si concurentiale semnificative. Operatiunile, situatia financiara, fluxurile de numerar si rezultatele efective inregistrate de compania noastra pot fi foarte diferite de previziunile exprimate, in mod direct sau indirect, in acest comunicat, iar compania noastra nu isi asuma nicio obligatie in ceea ce priveste actualizarea sau revizuirea acestor previziuni.   

DESPRE LEASEPLAN CORPORATION  

LeasePlan Corporation este o companie olandeza, prezenta la nivel global si specializata in managementul de flote si autovehicule. Oferta noastra include servicii de management de flote furnizate in baza unor contracte de leasing operational si financiar. In 49 de ani de activare pe piata, am reusit sa devenim furnizorul numarul unu la nivel mondial in domeniul serviciilor de management de flote si leasing auto, iar peste 85% din cei aproximativ 6.000 de angajati lucreaza in prezent in afara granitelor Olandei. Administram, la nivel global, o flota multi-brand de aproximativ 1,3 milioane de autovehicule si furnizam servicii de management de flote si autovehicule in 30 de tari. Ne-am consolidat pozitia pe pietele mature de management de flote, am intrat pe piete noi si suntem lider de piata in diverse regiuni ale lumii. Ne-am valorificat prezenta la nivel international precum si reteaua globala prin generarea unui plus de valoare si prin furnizarea de produse inovatoare si servicii de calitate, optim adaptate cerintelor clientilor nostri la nivel national si international. Obiectivul nostru este acela de a facilita procesul de administrare a flotelor de autovehicule pentru clientii nostri, punandu-le la dispozitie intreaga noastra expertiza. Acest obiectiv se reflecta si in promisiunea noastra fata de clienti: 'It's easier to leaseplan'.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: