APIA: 21 septembrie, termen limita de depunere a cererii de plata pentru fermierii din zonele defavorizate

Data publicarii: 11-09-2012 | Finante-Banci

Crescatorii de animale din zonele defavorizate pot depune cererea de plata pentru obtinerea ajutorului specific pe 2012, pana la data de 21 septembrie a.c., a anuntat marti Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"APIA aminteste potentialilor beneficiari ca 21 septembrie 2012 este termenul limita de depunere a cererii de plata aferenta anului 2012, in cadrul 'Schemei de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate', finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). De acest sprijin comunitar pot beneficia producatorii agricoli constituiti potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 - crescatori de vaci de lapte si/sau de bivolite de lapte si/sau de taurine din rase de carne si/sau metisii cu rase de carne", se arata in comunicatul APIA. 

Solicitantul trebuie sa depuna o singura cerere pentru toate exploatatiile detinute (cu cod de la ANSVSA), la centrul judetean APIA pe a carui raza teritoriala se afla exploatatia cu cel mai mare numar de animale. 

Potentialii beneficiari ai sprijinului trebuie sa detina exploatatii localizate in zonele defavorizate din Romania, bovinele din exploatatiile pentru care beneficiarul solicita ajutor specific sa fie identificate si inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor si sa detina registrul individual al exploatatiei, actualizat in conformitate cu Regulamentul (UE) nr.1760/2000. 

Potrivit APIA, principalele criterii de acordare pentru crescatorii de vaci de lapte sunt inregistrarea in sistemul de gestionare a cotei de lapte al Serviciului de Administrare a Cotei de lapte din cadrul APIA cu cota de lapte pentru livrari si/sau vanzari directe, ajutorul specific fiind acordat pentru un numar minim de doua vaci de lapte/exploatatie si un numar maxim de 15 capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar. De asemenea, vacile de lapte pentru care se solicita ajutor specific trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni si anume 22 septembrie 2012 - 21 martie 2013, la adresa exploatatiei/ locatiei mentionate in cerere. 

Pentru bivolite de lapte, crescatorii pot solicita ajutor specific pentru un efectiv de maxim 50 capete bivolite de lapte, pe beneficiar, iar animalele trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni si anume 22 septembrie 2012 - 21 martie 2013, la adresa exploatatiei/locatiei mentionate in cerere. ; 

Potrivit APIA, pentru taurine din rase de carne poate fi solicitat un ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 capete, pe beneficiar, iar crescatorii trebuie sa detina documente oficiale care atesta rasa de carne / metisii cu rasele de carne. Indiferent de rasele detinute, toti crescatorii trebuie sa prezinte, la depunere, originalele pasapoartelor animalelor pentru care solicita ajutor. 

Valoarea ajutorului financiar specific se calculeaza anual, in lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrala Europeana la ultima cotatie a lunii septembrie, care este publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon maxim de 30 de milioane de euro. Cuantumul ajutorului specific se calculeaza de catre APIA, dupa finalizarea verificarilor administrative si la fata locului, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: