SUA marcheaza 11 ani de la atentatele din 2001, intr-o atmosfera de relativa sobrietate

Data publicarii: 11-09-2012 | International

Americanii marcheaza, marti, implinirea a 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, intr-o atmosfera de relativa sobritate, noteaza AFP.

Principala ceremonie este prevazuta la Ground Zero, locul in care se ridicau, la New York, turnurile gemene ale World Trade Center. Ca in fiecare an de la aceasta drama, acolo vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care si-au pierdut viata la New York, Washington si Shanksville, in Pennsylvania. 

Tot ca in fiecare an, cateva minute de reculegere vor marca momentele in care cele doua avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center si cand acestea s-au prabusit. 

Totusi, in acest an, nici primarul New York-ului, Michael Bloomberg, nici alta personalitate politica de prim plan nu vor lua cuvantul, cum s-a intamplat in 2011, la implinirea a zece ani de la catastrofa. 

Presedintele american, Barack Obama, si sotia sa, Michelle, vor pastra un moment de reculegere in afara Casei Albe, dupa care vor vizita memorialul Pentagonului. Vicepresedintele Joe Biden va merge, la randul sau, la Shanksville, in Pennsylvania, locul unde s-a prabusit avionul ce efectua cursa 93 a United Airlines si ai carui pasageri rezistasera piratilor aerului. 

Luni, la Shanksville, ministrul american al apararii, Leon Panetta, a cerut sa nu fie uitate sacrificiile facute de soldatii americani 'care au luptat si au murit pentru ca astfel de evenimente sa nu se mai repete'. 

Fapt notabil, campania electorala pentru alegerile prezidentiale nu se va opri, marti, comenteaza AFP. Fostul presedinte Bill Clinton, al carui discurs la Conventia democrata in favoarea lui Barack Obama a marcat spiritele, va fi la Miami, in Florida, pentru a-l sustine pe presedintele in exercitiu, care se va infrunta la 6 noiembrie cu republicanul Mitt Romney. 

Pentru numerosi americani, ceremoniile care au marcat implinirea a zece ani de la atentate, in 2011, care au fost extrem de mediatizate, au constituit punctul culminant al comemorarilor. 

De altfel, moartea lui Ossama ben Laden, ucis de un comando american in mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la marcarea unei rupturi in raport cu deceniul precedent. 

La New-York, un zgarie-nori care va atinge inaltimea de 541 de metri, 1.776 picioare, numar simbolic al anului proclamarii independentei tarii, este in faza de definitivare. El va fi cea mai inalta cladire din New York si din SUA, cum erau si turnurile gemene, potrivit sursei citate.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: