Mugur Isarescu (BNR): In toate tarile din ECE cauzele crizei au fost foarte apropiate

Data publicarii: 11-09-2012 | Finante-Banci

Cauzele crizei au fost foarte apropiate in cazul tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est, poate chiar similare, anume o crestere economica dezechilibrata, in esenta nesustenabila, in perioada anterioara, bazata pe consum si pe dorinta de catching up, cresterea fireasca a consumului si a nivelului de trai, a declarat, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, cu ocazia lansarii cartii 'How Emerging Europe Came Through the 2008/09 Crisis', de Bas B. Bakker si Christoph A. Klingen.

"Erau obiective firesti ale Europei Centrale si de Est din dorinta de a se integra mai rapid in lumea occidentala si UE, dar cresterea de consum a fost exagerata in toate tarile si din aceasta stimulare excesiva a consumului s-a ajuns la o crestere nesustenabila. A dus la o crestere excesiva a contului curent, care ar fi trebuit sa fie corectata. Cu greu puteai sa convingi pe cineva prin 2005-2006 ca, daca ai un deficit de cont curent mai mare 5-6%, ai o problema", a afirmat oficialul BNR. 

Potrivit acestuia, a existat o finantare excesiva a dezvoltarii si in special al consumului din partea investitorilor straini, "nu numai a creditului, ci si pe calea investitiilor straine directe cu o statistica precara". 

"Acum o vedem cat de precara era. Am bagat acolo cu totii, la gramada, si investitii directe tradeables si non-tradeables, iar la non-tradeables in sectoarele neproductive am pus si cumpararile de pamant, multe dintre ele speculative, care pe noi ne-au costat foarte mult. Am trait cu iluzia ca avem investitii straine enorme. Nu toate s-au dus acolo unde trebuie, nu toate aveau capacitatea sa se autocorecteze", a spus Isarescu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: